Виробничий пилосос з установкою для дроблення листя придбали в Словаччині за кошти міськбюджету Харкова. Про це повідомив сайт Харківської міськради. Пилосос призначений для прибирання вулиць, скверів і парків Харкова від опалого листя. Вартість пилососа - 20 тис. грн., потужність двигуна - 9 к.с. КП "Харківзеленбуд" отримало цей пристрій кілька днів тому. У планах міської влади придбати ще два-три пилососа, але більшої потужності - так, щоб це повністю покривало потреби міста в подібній спецтехніки.

Як поінформував директор Департаменту комунального господарства Харківської міськради Віктор Кітанін, завдяки новій установці кількість прибраного листя зменшується втричі. "Таким чином, переробляючи 18 куб.м листя на годину, на виході отримуємо 6 куб.м. Дроблене листя перегниває швидше, і його можна використовувати як органічне добриво для парків та скверів", - зазначив директор департаменту.

Як повідомила голова Фрузненской райадміністрації Харкова Тетяна Топчій, спалювати листя в місті категорично заборонено, так як від диму будуть страждати люди. Поки що комунальні служби вивозять листя за місто автотранспортом, що дуже накладно. Для здешевлення процесу прибирання листя в районі близько 30% обсягу опалого листя закладають у спеціально для цього вириті в парках ями. "Цей захід дає певну економію, але не у всіх парках можна вирити ями, так як їх територія частково покрита газонами. Тому придбання нової установки для утилізації листя дуже актуально", - зазначила Т. Топчій.