"Від тоді, як з садиби князя Дмитра Святополк-Мирського (Люботин, Харківська обл.) перевели інтернат, приміщення пустує кілька років. Будівля знаходиться в дуже поганому стані, і необхідно терміново вживати заходів, щоб привести її в порядок і зберегти", - заявив журналістам після засідання комісії з питань спільної власності територіальних громад області Харківської облради голова комісії Микола Чехунов.

За його словами, до комісії надійшла пропозиція винести на сесію питання про продаж будинків садиби за конкурсом. "Ми підтримуємо цю пропозицію, але хочемо отримати думку Харківської облдержадміністрації (ХОДА) з цього питання. З боку ХОДА цим буде займатися Головне управління освіти і науки. Поки їх думки немає. Якщо вони запропонують інший варіант виходу із ситуації, ми розглянемо і цю пропозицію", - зазначив М.Чехунов.

За його словами, варіантів, які може запропонувати ХОДА, декілька. "Можливо, вони запропонують продати будівлю або внести обов'язкову умову, щоб вона було відновлена і використовувалося як пам'ятник архітектури в туристичних цілях. Адже не можна ж втрачати те, що побудоване предками. Якщо у будинку не планується розташовувати бюджетну установу, то його необхідно продавати" , - зазначив М.Чехунов.

За його словами, для відновлення садибного комплексу потрібно дуже багато коштів. "Потрібні реконструкція практично всього комплексу, від туалетів (вони знаходяться на вулиці) до самої території. Потрібно також відновлювати під'їзні шляхи, зокрема, потрібно прокласти не менше 1 км дороги", - зазначив голова комісії.

Довідка "SQ". Як заявив 6 квітня на засіданні постійної комісії Харківської облради з питань науки, освіти, культури, історичної спадщини, духовності та національних меншин голова Громадської організації із захисту культурної спадщини та природного середовища Люботина Володимир Гостєв, на околиці Люботина руйнується пам'ятка архітектури 19 ст. - садиба Д.Святополк-Мирського. Вона включає в себе палац, ротонду, церкву Св.Миколая, ландшафтний парк із ставком і 200-річними дубами. Юридичним власником палацу є облрада, балансоутримувачем - Люботинська школа-інтернат, а користувачем - АТ "Колос".