Низка великих харківських підприємств наразі перебуває в стані банкрутства. Про це 14 липня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив голова колегії з питань банкрутства Господарського суду Харківської області Віталій Вусатий. За його словами, у нього на розгляді перебувають справи про банкрутство Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" і ДП "Харківський завод шампанських вин".

В. Вусатий відзначив, що державні підприємства, згідно чинного законодавства, не можуть бути ліквідовані. "У зв'язку з мораторієм на ліквідацію таких підприємств подібні справи найчастіше закінчуються укладанням мирових угод", - підкреслив голова колегії з питань банкрутства. За його словами, процедура банкрутства - це ще й спосіб оздоровити підприємство. "Коли порушується справа про банкрутство, вводиться мораторій на вимоги кредиторів, і у підприємства в цей момент відсутні будь-які зобов'язання перед кредиторами. У цей момент заморожуються всі борги, і кредитори не можуть вимагати їх негайного погашення", - зазначив В. Вусатий.

Довідка "SQ". Господарський суд Харківської області ухвалив 10 липня 2009 р. розглянути справу про банкрутство ДП "Харківський завод шампанських вин". Завод виробляє шампанські та інші вина. Виробнича потужність заводу - 20 млн. пляшок на рік.

Господарський суд Харківської області у серпні 2009 порушив справу (№ 50/120-09) про банкрутство ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка". 21 червня 2010 р. працівники заводу оголосили страйк і перекрили рух на вул. Жовтневої революції, на якій розташований завод. Після цього був звільнений виконавчий директор заводу Віктор Гущин.

ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки і енергооб'єктів. На заводі працює близько 2 тис. осіб. Обсяг виробництва за перший квартал 2010 р. склав 4,2 млн.грн. У 2008 р. обсяг виробництва заводу становив 110 млн.грн., у 2009 р. - 20 млн.грн.