Більшість полігонів побутових відходів у Харківській області не мають дозвільних документів на свою діяльність. Про це 13 липня під час наради в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Харківській області повідомив начальник управління Роман Квартенко. За його словами, в регіоні функціонують 94 сміттєвих полігонів, розрахованих на 5 млн.т сміття.

"Документів, що підтверджують право користування ділянкою, менше половини. Всі полігони твердих побутових відходів, які офіційно зареєстровані, працюють з порушеннями, оскільки не повністю оформлена документація. Так, з 94-х звалищ 82 не мають дозволів на викиди забруднюючих речовин, немає документів на ліміти на розміщення відходів. На 72-х звалищах немає проектно-кошторисної документації з висновком державної екологічної експертизи", - зазначив Р. Квартенко.

Як повідомив радник харківського міського голови Фазіль Аббасов, за останні 3 місяці міські комунальники вивезли на полігони 30 тис.куб.м  сміття зі стихійних звалищ. За його словами, цього року від харків'ян до служби "Жилкомсервісу" за телефоном 1562 надійшло 462 скарги на стихійні звалища. З 462-х звалищ співробітники комунальних служб прибрали 436.

 

Довідка "SQ". Як заявив 24 червня начальник Інспекції з благоустрою Харківської міськради Юрій Коваленко, у Харкові створена постійно діюча комісія, яка виявляє стихійні звалища. За його словами, комісією було виявлено в Харкові більше 200 звалищ. "У кожного звалища буде встановлено власника, до якого будуть застосовані адміністративні санкції. Якщо власника немає, звалище буде ліквідоване силами комунальних підприємств. Протягом місяця ми маємо намір ліквідувати всі звалища", - підкреслив В. Коваленко.

Як заявив 1 червня начальник Територіального управління Рахункової палати України в Харківській, Полтавській та Сумській областях Станіслав Косінов, облік стихійних звалищ сміття не налагоджений в Харківській області належним чином. За його словами, в управлінні житлово-комунального господарства облдержадміністрації на запит палати відповіли, що не володіють інформацією про кількість звалищ в області. За інформацією С. Косінова, за період перевірки в Харківській області було зібрано 79,7 млн.грн. збору за забруднення навколишнього середовища. Майже половина цих коштів була перерахована до державного бюджету. У той же час збитки від несанкціонованих звалищ склав за цей період понад 110 млн.грн.