Харківська облдержадміністрація (ХОДА) підозрює приватних землевпорядників у порушенні трудового законодавства. Про це 13 жовтня заявив журналістам заступник голови ХОДА Василь Хома.

За його словами, в області ліцензії на надання послуг із землеустрою мають близько 250 структур, на ринку активно працюють тільки 40-50. Із них 60-70% неякісно готують проекти із землеустрою, через що місцеве відділення Держкомзему змушене повертати документи на доопрацювання, що призводить до затягування термінів видачі держактів на землю.

Як зазначив В.Хома, основна причина помилок у тому, що в таких приватних компаніях, що займаються питаннями землеустрою, не працюють кваліфіковані кадри і немає сучасної техніки. Люди неправильно визначають координати ділянок, які в окремих випадках "налазять" одна на одну. "Ліцензії на землевпорядну діяльність видаються в Києві, але ми на місцевому рівні відпрацьовуємо схему, яка дозволить поліпшити професійний рівень землевпорядників. Ми будемо накопичувати інформацію про їх помилки, а потім ставити питання перед Держкомземом про позбавлення ліцензії", - зазначив заступник губернатора.

За його словами, зараз ситуація така, що в землевпорядних організаціях є люди, які працюють за сумісництвом у багатьох компаніях одночасно. Їх і оформляють тільки потім, щоб виконати умови для отримання ліцензії, а сама людина може і не знати, де розташована компанія, яка її працевлаштовує. Тому люди, які отримали ліцензію і реально працюють у фірмі, можуть не мати потрібної освіти, працювати на піратських комп'ютерних програмах, які дають помилки в координатах ділянок. "Тому ми ініціюємо прокурорську перевірку роботи землевпорядників, а також підключимо до перевірок Держінспекцію з праці: вона може з'ясувати, хто і як працевлаштований. А землевпорядники повинні зрозуміти, що якщо працюєш на цьому ринку, то повинен мати і відповідних професіоналів, і обладнання", - заявив В.Хома.

Довідка "SQ". Регіональний філіал Державного земельного кадастру з початку року оформив 13 тис. державних актів на землю, документація на 16 тис. земельних ділянок була повернена на доопрацювання через помилки землевпорядників.