Обласне комунальне підприємство "Облзем", створення якого планується найближчим часом, може бути розформоване, якщо приватні структури, що займаються оформленням документів на землю, почнуть працювати в правових рамках. Про це 17 жовтня заявив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, на сьогодні робота в цій сфері не впорядкована, приватні фірми ставлять завищені розцінки на свої послуги, допускають при складанні документів багато помилок.

"Люди приходять з документами, щоб отримати акт на землю, але фахівець Держкомзему не може видати їм акт, оскільки документи складені неправильно. Нерідко виникають скандали, люди просто не хочуть чути про переоформлення документів. Приватні фірми ніякої відповідальності за погано виконану роботу не несуть. Почасти це пов'язано зі спрощеною системою реєстрації приватних підприємств: закрили одну фірму - власник відкрив іншу", - зазначив М.Добкін.

Голова ХОДА підкреслив, що коли буде створений "Облзем", обласна влада буде переконувати людей користуватися послугами саме комунального підприємства. "Там будуть установлені законом розцінки, і вони будуть нижчими, ніж ринкові. А фахівців вистачить, щоб безпомилково і швидко оформляти документи. Якщо ми побачимо, що бізнес буде працювати в рамках певних правил, не буде корупції, - ми комунальне підприємство розформуємо", - підкреслив губернатор.
 

Довідка "SQ". У Харківській області планується створити комунальне підприємство "Облземпроект". Проект створення підприємства поданий на розгляд облради. Підприємство створюється "для задоволення потреб підприємств, установ та мешканців області у виконанні землевпорядних робіт та належної реалізації земельної реформи на території Харківської області".