Консорціум "ЄДАПС" планує впровадити регіональний електронний реєстр мешканців Харкова. Про це 11 червня на нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) повідомила представник консорціуму Дарина Бейліна. За її словами, якщо пропозиція консорціуму буде прийнято, то спочатку в електронний вигляд за допомогою швидкісного сканування переведуть всю документацію, яка є в житлоуправлінні. У кожному районі буде створено районна база даних, і одна - центральна. "Оскільки передбачається взаємодія з іншими державними базами даних, наприклад, податковою службою, то буде забезпечена висока ступінь захисту даних", - зазначила Д. Бейліна.

За її словами, за допомогою реєстру прискорюється збір і видача довідок населенню, а також можливе формування довідок для міського керівництва та звіти по заданих параметрах. Реєстр може використовуватися при виборах до органів влади і для створення планів з формування інфраструктури. "Наприклад, якщо з реєстру видно, що в якомусь районі  мешкають діти, то значить - потрібно будувати басейни і школи", - зазначила Д. Бейліна.

За її словами, подібна система працює в Солом'янському районі Києва вже п'ять років. "Якщо раніше на видачу довідки йшло 25 хв., то зараз - 2-3 хв. І черги в ЖЕКах відсутні", - зазначила Д. Бейліна. Представники ЄДАПС презентували також електронний реєстр обліку пільговиків.

Як повідомив заступник голови ХОДА Василь Хома, проекти потребують доопрацювання, крім того, необхідно визначити позицію держави стосовно цього питання. "Для того, щоб приступити до реалізації цього проекту, необхідно багато речей ще уточнювати і допрацьовувати. Зрозуміло, що світ розвивається семимильними кроками, йде глобальна інформатизація, і ми повинні в цьому брати участь. Інша справа, що такі програми необхідно реалізовувати на державному рівні із серйозною підтримкою держави. Повинна бути також дієва нормативна база, тому що та, яка є зараз, не працює", - підкреслив В. Хома.