У власність Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва повернуто 2,5 тис. гектарів землі. Як повідомив 11 січня журналістам начальник відділу захисту громадян і держави у сфері земельних відносин прокуратури Харківської області Олександр Мельник, Харківський апеляційний господарський суд визнав недійсним договір від 21 листопада 2006 р. про спільну діяльність, який був укладений між ДП "Науково-дослідне господарство "Докучаєвське" , ТОВ "Агрофірма "Світанок" та приватним підприємцем.

За словами О.Мельника, суд прийняв рішення про розірвання договору в кінці грудня 2011 р. кримінальні справи за фактом незаконної передачі землі прокуратура порушувати не стала, але передала до суду усі докази, які свідчили про незаконність договорів між вищезазначеними сторонами.

"Два договори визнані незаконними через їх неузгодження з Міністерством аграрної політики і порушення основних установчих документів ВНЗ, які заважали, по суті, виконувати вишу навчальні програми", - підкреслив О.Мельник.

Довідка "SQ". 1 жовтня 2011 р. на засіданні Харківського регіонального антикорупційного комітету голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін назвав учгосп Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва в числі підприємств, в яких державні землі незаконно перейшли іншим власникам. За його словами, завдання влади - повернути земельні ділянки законним власникам.

8 листопада Міжвідомча комісія з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств розглянула питання про передачу земельних угідь, лісосмуг і садів ДП ​​"Докучаєвське" Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва приватній фірмі і фізичній особі. За даними комісії, в результаті цієї угоди "Докучаєвське" було доведено до банкрутства, частина земельних ділянок площею 57,18 га була передана безоплатно у власність громадян, а ділянка площею 19,2 га - в оренду під звалище. Комісія прийняла рішення звернутися до Генеральної прокуратури з проханням вжити відповідних заходів для захисту законних інтересів держави в цьому питанні.