"Потрібно буде розібратися, чому попередній директор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства гуляє на волі", - заявив 10 червня на нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв. "Справа в тому, що Харківський авіазавод весь час грабували. Але треба знайти гроші, щоб погасити борги із зарплати на заводі", - відзначив А. Клюєв.

За словами міністра промислової політики Дмитра Колесникова, щодо Харківського авіазаводу вирішено не продовжувати невиконання старої постанови Кабміну про надання фінансової допомоги заводу в 330 млн.грн., а розробити нове на надання фінансової допомоги на 500 млн.грн. Проблеми заводу криються в прорахунках минулого керівництва. "Продавати один і той самий літак у три місці. І тепер підприємство заборгувало замовникам чотири літаки", - відзначив Д. Колесніков.

За його словами, визначено перелік авіазаводів України, яким будуть надані пільги від держави. Цього тижня він буде затверджений.

Як зазначив голова ХОДА Михайло Добкін, на погашення заборгованості із зарплаиі на авіазаводі планується виділити 16,4 млн.грн., і керівництву заводу слід вжити заходів для погашення прибуткового податку із зарплати.

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х рр. XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виробляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У 2007-2008 рр. ХДАВП передав Лівії літак Ан-74, у травні 2009 р. ХДАВП передало лівійським замовникам Ан-74ТК-300. У 2010 р. завод планує випустити три літаки Ан-74, один (Ан-74-Т-200А) призначений для постачання в Єгипет, ще два (Ан-74-ТК-200С) - до Лівії. Кредиторська заборгованість ХДАВП становить 1,5 млрд.грн.

У 2002-2006 рр. генеральним директором ХДАВП був Павло Науменко. Слідча група СБУ в Харківській області завела стосовно нього кримінальну справу.                    П. Науменка звинувачують у розтраті державних коштів і зловживанні службовим становищем. Харківський авіазавод двічі подавав позови проти колишнього директора, але "вони були відхилені з надуманих причин".