Предприниматели готовят законопроект об упрощенной системе налогообложения - нардеп Н. КоролевскаяУкраїнські підприємці готують законопроект про спрощену систему оподаткування. Про це 10 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявила голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Верховної Ради Наталія Королевська.

"Ми формуємо Раду підприємців при Верховній Раді. Ця ідея народилася під час "підприємницького майдану". Створення спрощеної системи оподаткування - перше напрацювання ради. Ми знаємо, що в першому варіанті Податкового кодексу це система ліквідувалася, сьогодні питання за спрощеною системою відкладене. Але якщо бізнес сьогодні не запропонує тих правил роботи, які будуть для нього прийнятні, за яких він зможе працювати і створювати робочі місця, платити податки, то всі ми розуміємо, що спрощена система буде ліквідована. Тому ми розробили проект закону щодо спрощеної системи, який погоджуємо з підприємцями", - повідомила Н.Королевська.

За її словами, пропонований закон не буде популістським. "Ми не говоримо, що можна буде робити все що завгодно і при цьому не платити податків. Це буде економічно розрахований і обгрунтований закон, який дозволить людям проявляти підприємницьку ініціативу, займатися самоорганізацією, створювати робочі місця і при цьому бути захищеними. Серед іншого ставиться завдання максимально детінізувати систему і ліквідувати можливість уникати сплати податків юридичним особам, прикриваючись ширмою малого бізнесу", - зазначила нардеп.

Як повідомила Н.Королевська, протягом двох тижнів по всій Україні буде проводитися презентація законопроекту, його обговорення, внесення пропозицій від підприємців. "Потім він остаточно буде заслуханий у комітеті і зареєстрований у Верховній Раді. Бізнес, як ми домовилися, збере під це підписні листи, тобто будуть реальні підписи людей. Окрім того, ми чекаємо, що законопроект підтримає наукове середовище, економісти, які дадуть обгрунтування, що це вигідно країні, що це не п'явки, які смокчуть з економіки гроші, а люди, які наповнюють бюджет. Ми повинні довести, що якщо ми ліквідуємо малий бізнес, то втратимо мільярди прибутку в казну", - заявила Н.Королевська.

За її словами, законопроект також буде презентований у Кабміні і президенту Віктору Януковичу. "Якщо вони готові на реальний діалог, не за принципом "сам дурень, і ми більше нікого не слухаємо", а за принципом обгрунтованості підходу й ініціативи знизу, то ми згодні зібрати під це більшість у парламенті. Якщо ж ніхто не збирається нас слухати і все робиться для ліквідації спрощеної системи, тоді громадські організації, рух, який формується на майданчику Ради підприємців, буде приймати адекватне рішення. Але всі дії будуть, звичайно, в рамках Конституції", - повідомила Н.Королевська.

Довідка "SQ" .18 листопада 2010 р. Верховна рада (ВР) прийняла Податковий кодекс. До і після прийняття кодексу в Києві та інших містах країни, зокрема, в Харкові, проходили акції протесту підприємців. Вони вимагали від В.Януковича ветувати документ. 30 листопада В.Янукович наклав вето на Податковий кодекс, а 2 грудня ВР прийняла кодекс у новій редакції з пропозиціями президента. 3 грудня В.Янукович підписав оновлений Податковий кодекс, який набрав чинності з 1 січня 2011 р.

Н.Королевська відвідала Харків 10 лютого. Нардеп провела зустріч з підприємцями в ТЦ "Барабашово" і презентувала законопроект про спрощену систему оподаткування.