Апеляційний суд Харківської області 9 липня виніс ухвалу відправити на дорозслідування справу про ритуальне вбивство в Харкові у зв'язку з тим, що досудове розслідування було проведено не повно і не об'єктивно. Як передав кореспондент "SQ", суд також визнав, що залишилися нез'ясованими мотиви злочину. Рішення суду може бути оскаржене протягом семи днів.

Клопотання про направлення справи на дорозслідування 2 липня подав адвокат підсудної Олени Нечепорук Ігор Дегтяр.

За словами судді, з матеріалів досудового слідства не можна зрозуміти, чи було злочин скоєно у зв'язку з проведенням ритуалу і якого саме або ж ритуал був прикриттям для скоєння злочину з інших мотивів. Під час досудового слідства підозрювані, у тому числі ті, кого пізніше кваліфікували як свідків, давали свідчення і неодноразово змінювали їх. За словами судді, прокуратура так і не провела об'єктивної перевірки заяв свідків і підсудних про те, що до них застосовували тортури в міліції. У матеріалах досудового слідства багато порушень, відсутні деякі листи, немає протоколів очних ставок, під час проведення слідчого експерименту зафіксовано низку порушень (погана якість відеоплівки, незрозуміло, кому належать голоси за кадром, питання слідчого є навідними). В обвинувальному висновку немає нічого про те, які саме свідчення підозрюваних слід вважати правильними і чому. Крім того, не був знайдений і допитаний один з можливих свідків або учасників злочину - дівчина Яна, яка в ніч убивства була на кладовищі і прізвище якої залишилася невідомою.

"Я задоволений рішенням судді, оскільки під час проведення слідства було допущено низку грубих порушень законодавства", - заявив журналістам І. Дігтяр

Довідка "SQ". На харківському цвинтарі № 15 в ніч з 30 листопада на 1 грудня 2008 р. був убитий 19-річний харків'янин Олександр Пустовіт. Підсудні - знайомі О. Пустовіта, 23-річний Сергій Богданов і 21-річна О. Нечепорук, - звинувачуються у скоєнні ритуального вбивства (ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України - умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб; карається позбавленням волі на термін від 10 до 15 років). Співробітники міліції затримали підсудних 24 грудня 2008 р.

С. Богданов на суді визнав себе винним у скоєнні вбивства. За його словами, вбити О. Пустовіта його переконала      О. Нечепорук. Вона заперечує свою участь у вбивстві О. Пустовіта. Підсудні заперечують будь-який зв'язок злочину з магією та ритуалами. Вони неодноразово заявляли на суді, що правоохоронці чинили на них психічний і фізичний тиск.