Віталій Адонін, головний свідок у справі про смерть після відвідин міліції харків'янина Євгена Звенигородського, дав свідчення в Київському районному суді. Про це 17 січня розповів "SQ" Роман Осинський, адвокат підсудного міліціонера Богдана Цихмістра.

Нагадаємо, трьох міліціонерів звинувачують у смерті харків'янина, яка наступила після того, як вони затримали його і доставили в будівлю облуправління міліції. За словами В.Адоніна, який був затриманий разом із Є.Звенигородським, його приятеля бив не тільки підсудний Б.Цихмістро, як сказано в матеріалах слідства, а всі троє підсудних міліціонерів.

Свідок розповів, що після смерті Є.Звенигородського міліціонери цілий день ховали його, Віталія Адоніна, від співробітників служби внутрішньої безпеки, погрожували і примушували дати свідчення, що Є.Звенигородського бив тільки Б.Цихмістро.

Адвокати обвинувачених не довіряють показаннями В.Адоніна. "Його нинішні свідчення розходяться з початковими. Через ці показання стає незрозуміло, від чийого саме удару наступила смерть Є.Звенигородського. Крім того, В.Адонін виглядає не зовсім адекватним. На суді він сам зізнався, що напередодні засідання випив 50 грамів горілки", - заявив Р.Осинський.

Довідка "SQ". У цій справі судять помічника оперуповноваженого оперативно-пошукового відділу Головного управління МВС України в Харківській області Богдана Цихмістра (1987 р.н.), помічника оперуповноваженого карного розшуку облуправління міліції Олексія Лазарєва (1978 р.н.) та оперуповноваженого карного розшуку Олександра Марченка (1977 р.н.). Б.Цихмістро звинувачується у злочині, передбаченому ч.2 ст.121 Кримінального кодексу (нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті) та ч.3 ст.365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу. Іншим обвинуваченим інкримінується перевищення службових повноважень.

Міліціонерів звинувачують у тому, що 30 березня, перебуваючи біля торговельно-розважального комплексу на вул.Героїв Праці, вони безпідставно затримали двох чоловіків (Є.Звенигородського і В.Адоніна). Б.Цихмістро звинувачується в тому, що наніс Є.Звенигородському кілька ударів кулаками і ногами в голову, пах і живіт. Після затримання на чоловіків незаконно наділи наручники, хоча затримані не пручалися, і доставили їх в будівлю облуправління міліції. Незважаючи на скарги на поганий стан здоров'я, затриманому Є.Звенигородському не була надана медична допомога. Також міліціонери не склали документів про затримання і не повідомили начальству про використання наручників.

За версією слідства, близько 19.00 Б.Цихмістро й О.Лазарєв вивели Є.Звенигородського з будівлі облуправління міліції та поклали на лавці у сквері. Після цього Є.Звенигородський був госпіталізований до лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, де о 2.30 помер. Згідно з висновками експертизи, причиною смерті стала тупа травма живота, яка призвела до внутрішнього крововиливу та розриву внутрішніх органів.