У Київському районному суді Харкова сьогодні, 15 березня, пройшли дебати у справі колишніх міліціонерів, звинувачених у причетності до смерті харків'янина Євгена Звенигородського. Про це розповів "SQ" Андрій Поліканов, адвокат підсудного Богдана Цихмістро.

За словами А.Поліканова, прокурор Харкова Євген Попович, який виступає державним обвинувачем на цьому процесі, вважає підсудних винними в смерті Е.Звенигородського і пропонує призначити їм такі покарання: колишньому помічнику оперуповноваженого Б.Цихмістро, якого звинувачують у нанесенні тілесних ушкоджень, що спричинили смерть Е.Звенигородського, і перевищенні службових повноважень, - 9 років позбавлення волі, а його колегам - Олексію Лазарєву та Олександру Марченку, яких звинувачують тільки в перевищенні службових повноважень, - по 6 і 5 років відповідно.

А.Поліканов попросив призначити Б.Цихмістро покарання нижче мінімального строку, передбаченого за злочини, у яких його звинувачують (менше 7 років). "Мій підзахисний визнав свою провину в інкримінованих йому злочинах. Він щиросердно розкаюється. Він скоїв злочин через недосвідченість, на той момент він ще недовго працював у міліції. На роботі у нього були тільки позитивні характеристики", - розповів А.Поліканов.

Захист двох інших обвинувачених наполягає на тому, що О.Марченко та О. Лазарєв не били Є.Звенигородського, їхня провина недостатньо доведена, і вимагають, щоб О.Марченку та О.Лазареву призначили умовні терміни. Адвокати вважають, що ніякої змови між підсудними не було.

Представник родичів Є.Звенигородського попросив засудити кожного екс-міліціонера на 12 років позбавлення волі. Він вважає, що обвинувачені насправді не розкаялися в скоєному і разом били чоловіка.

Довідка "SQ". У справі судять колишнього помічника оперуповноваженого оперативно-пошукового відділу Головного управління МВС України в Харківській області Богдана Цихмістро (1987 р.н.), колишнього помічника оперуповноваженого карного розшуку облуправління міліції Олексія Лазарєва (1978 р.н.) і колишнього оперуповноваженого карного розшуку Олександра Марченка (1977 р.н.). Б.Цихмістро звинувачується у злочині, передбаченому ч.2 ст.121 Кримінального кодексу (нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті) та ч.3 ст.365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу. Іншим обвинуваченим інкримінується перевищення службових повноважень.

Міліціонерів звинувачують у тому, що 30 березня 2011 р., перебуваючи біля торгово-розважального комплексу на вул.Героїв Праці, вони безпідставно затримали двох чоловіків (Є.Звенигородського і В. Адоніна). Б.Цихмістро звинувачується в тому, що завдав Є.Звенигородському кілька ударів кулаками і ногами в голову, пах і живіт. Після затримання на чоловіків незаконно надягли наручники, хоча затримані не пручалися, і доставили їх в будівлю облуправління міліції. Незважаючи на скарги на поганий стан здоров'я, затриманому Є.Звенигородському не була надана медична допомога. Також міліціонери не склали документів про затримання і не повідомили начальству про використання наручників. За версією слідства, близько 19.00 Б.Цихмістро і О. Лазарєв вивели Є.Звенигородського з будівлі облуправління міліції та поклали на лавці у сквері. Після цього Є.Звенигородський був госпіталізований у лікарню швидкої та невідкладної медичної допомоги, де о 2.30 помер. Згідно з висновками експертизи, причиною смерті стала тупа травма живота, яка призвела до внутрішнього крововиливу та розриву внутрішніх органів.