У Київському районному суді Харкова сьогодні, 24 жовтня, відбулося чергове засідання у справі міліціонерів, підозрюваних у причетності до смерті харків'янина Євгена Звенигородського.

У цій справі судять помічника оперуповноваженого оперативно-пошукового відділу Головного управління МВС України в Харківській області Богдана Цихмістра (1987 р.н.), помічника оперуповноваженого карного розшуку облуправління міліції Олексія Лазарєва (1978 р.н.) та оперуповноваженого карного розшуку Олександра Марченка (1977 р.н.). Б.Цихмістро звинувачується у злочині, передбаченому ч.2 ст.121 Кримінального кодексу (нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті) та ч.3 ст.365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу. Іншим обвинуваченим інкримінується перевищення службових повноважень.

Як розповів "SQ" Андрій Поліканов, адвокат Б.Цихмістро, на засіданні дала показання свідок Карина Долгая. Вона заявила, що була присутня при затриманні Є.Звенигородського та Віталія Адоніна 30 березня 2011 р. і не бачила, щоб співробітники міліції їх били. К.Долгая повідомила, що Є.Звенигородський намагався в маршрутці вкрасти у неї гаманець.

На суді також дали свідчення працівники патрульно-постової служби, які виявили Є.Звенигородського в парку Шевченка після того, як він покинув будівлю облуправління міліції. Вони повідомили, що Є.Звенигородський не говорив їм про те, що його побили в міліції.

На наступному засіданні дадуть свідчення інші свідки у цій справі.

Довідка "SQ". Міліціонерів звинувачують у тому, що 30 березня, перебуваючи біля торговельно-розважального комплексу на вул.Героїв Праці, вони безпідставно затримали двох чоловіків (Є.Звенигородського і В.Адоніна). Б.Цихмістро звинувачується в тому, що наніс Є.Звенигородському кілька ударів кулаками і ногами в голову, пах і живіт. Після затримання на чоловіків незаконно наділи наручники, хоча затримані не пручалися, і доставили їх в будівлю облуправління міліції. Незважаючи на скарги на поганий стан здоров'я, затриманому Є.Звенигородському не була надана медична допомога. Також міліціонери не склали документів про затримання і не повідомили начальству про використання наручників.

За версією слідства, близько 19.00 Б.Цихмістро й О.Лазарєв вивели Є.Звенигородського з будівлі облуправління міліції та поклали на лавці у сквері. Після цього Є.Звенигородський був госпіталізований до лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, де о 2.30 помер. Згідно з висновками експертизи, причиною смерті стала тупа травма живота, яка призвела до внутрішнього крововиливу та розриву внутрішніх органів.