НАК "Нафтогаз України" минулого тижня підписав договір на постачання газу КП "Харківські теплові мережі" (ХТМ) в опалювальному сезоні 2011-2012 рр. Про це 5 жовтня повідомив журналістам генеральний директор ХТМ Сергій Андрєєв.

За його словами, за дев'ять місяців 2011 р. ХТМ розрахувалися зі структурним підрозділом "Нафтогазу України" ДК "Газ України" на 77,7%. Загальна заборгованість підприємства за природний газ з квітня 2011 р. зменшена на 607,4 млн.грн. ХТМ збираються погашати заборгованість за рахунок коштів держбюджету та погашення заборгованості населенням. Зокрема, з держбюджету має надійти 460 млн.грн. компенсації за різницю в собівартості виробництва тепла і тарифів для населення, що виникла через підвищення ціни на газ. Ще 70 млн.грн. ХТМ планує отримати з держбюджету як компенсацію за різницю в тарифах на тепло для бюджетних і госпрозрахункових підприємств за 2010 і 2011 рр.

Як зазначив С.Андрєєв, у минулому опалювальному сезоні населення розрахувалося за теплопостачання на 102% (було нараховано 1 млрд 175 млн.грн, сплачено - 1 млрд 195 млн.грн, що більше аналогічного періоду минулого року на 139 млн.грн.). У минулому опалювальному сезоні населення розрахувалося за газ на 96%. Загальний борг населення за тепло з урахуванням минулих років становить 523 млн.грн.

Довідка "SQ". З 1 серпня 2010 р. була збільшена ціна на природний газ для вироблення теплової енергії всім споживачам. Потім ще чотири рази збільшувалася ціна на природний газ для вироблення тепла бюджетним і госпрозрахунковим організаціям. У підсумку ціна природного газу для вироблення тепла населенню зросла на 50%, а для вироблення тепла бюджетним і госпрозрахунковим організаціям - на 71,1%. Тарифи на тепло для населення з березня цього року збільшилися на 14,7%.