Президент України Віктор Янукович 3 червня у палаці мистецтв "Україна" (Київ) виступив із щорічним зверненням до народу. Він заявив, що мета, яка може об'єднати країну, - це "реалізація мрії українців про сильну, справедливу і консолідовану демократичну республіку". Президент підкреслив, що основний девіз його команди - не люди для реформ, а реформи для людей. У своєму виступі президент торкнувся низки економічних, соціальних і політичних питань.

Зокрема, В. Янукович зазначив на необхідністі прискорити зростання економіки до 6-7% на рік і вивести економіку з "тіні", де, за його словами, виробляється майже половина валового внутрішнього продукту України. Він особливо наголосив на необхідності посиленої уваги до сільгоспсектора країни, а також розвитку енергетики.

Президент наголосив на необхідності прийняти новий Податковий кодекс у 2010 р., оскільки нинішня податкова система України є "однією з найбільш складних і непрозорих в світі".

В. Янукович відзначив, що необхідно протягом п'яти років завершити приватизацію державного майна. За його словами, у власності держави залишаться лише підприємства, необхідні для забезпечення державної безпеки. Президент підкреслив, що необхідно поліпшити законодавчу базу, зокрема, в частині протидії рейдерству.

Президент особливо відзначив важливість запровадження економічно обгрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги.

Говорячи про соціальні проблеми, президент наголосив на необхідності системної реформи місцевого самоврядування. Також він виступив за поетапне реформування пенсійної системи. Основним завданням реформи буде підвищення рівня соцпідтримку і зменшення витрат з бюджету на діяльність Пенсійного фонду.

Крім того, В. Янукович пообіцяв посилити права опозиції, а також правові основи прямої демократії.

Говорячи про зовнішньополітичний курс України, президент заявив, що інтересам України відповідає політика позаблоковості. Разом з тим, Україна, за його словами, потребує співробітництва з НАТО та іншими організаціями колективної безпеки.

Крім того, В. Янукович зазначив, що він виступає за підписання декларації про стратегічне партнерство з Російською Федерацією, додавши, що відносини з РФ будуть розвиватися.

З повним текстом звернення президента можна ознайомитися тут.