Колегія Генеральної прокуратуру 2 березня прийняла рішення про ліквідацію в структурі органів прокуратури України військових прокуратур та створення спеціалізованих прокуратур з нагляду за дотриманням законів у військових формуваннях. Про це повідомив сайт Генпрокуратури. Присутній на засіданні колегії міністр оборони Дмитро Саламатін підтримав прийняте колегією рішення. Військові прокуратури будуть реорганізовані після внесення відповідних змін до законодавства.

За даними сайту Генпрокуратури, для підвищення ефективності нагляду в сфері Міноборони потрібні системні зміни в організації роботи військових прокуратур. Зокрема, їх кадри формуються з числа офіцерів, які проходять військову службу в Збройних силах або перебувають у запасі. Грошове утримання прокурорсько-слідчих та інших працівників військових прокуратур, забезпечення їх службовими приміщеннями, охороною, транспортом і зв'язком здійснює Міноборони. Ця система не сприяє підвищенню ефективності прокурорського впливу на зміцнення законності та правопорядку у військових формуваннях.

На засіданні колегії також було відзначено, що потрібно невідкладно вирішити питання фінансування та матеріально-технічного забезпечення військових прокуратур за рахунок Генпрокуратури. Потрібно також терміново змінити правовий статус військових прокурорів і слідчих.

Як повідомили "SQ" у військовій прокуратурі Харківського гарнізону, військовий прокурор ще не повернувся з Києва, тому не може зараз прокоментувати рішення колегії.