Агентство "Кредит-Рейтинг" улучшило прогноз рейтинга ХарьковаРейтинговое агентство "Кредит-Рейтинг" 2 червня оголосило про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу Харкова на рівні uaА. Прогноз рейтингу змінений зі "стабільного" на "позитивний".

Як повідомив офіційний сайт агентства, зміна прогнозу обумовлена стабільною роботою господарського комплексу міста, а також високим рівнем інвестиційної привабливості Харкова, в тому числі і у зв'язку з проведенням фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу в 2012 р.

Чинники, що сприяють підвищенню кредитного рейтингу: збереження в 2010 р. високого рівня бюджетної забезпеченості міста (розрахунковий обсяг прибутків бюджету без урахування трансфертів на одного мешканця становить 1588 грн.); відсутність концентрації надходжень до бюджету міста за основними платникам податків, поліпшення соціально-економічного розвитку міста, позитивно впливає на збалансованість бюджетних показників; поліпшення інвестиційної привабливості і зростання ділової активності в багатьох сегментах міського господарства у зв'язку з проведенням фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу в 2012 р.

Чинники, що обмежують рівень кредитного рейтингу: рівень середньомісячної зарплати в місті нижче середнього по країні, при одночасній залежності прибуткової частини бюджету міста від надходжень податку з прибутків фізичних осіб (питома вага цього джерела в прибутках загального фонду бюджету міста без урахування трансфертів за результатами 2010 р. склала майже 70%), високий рівень зносу основних засобів, у тому числі житлового фонду, об'єктів інженерної та транспортної інфраструктури міста, а також необхідність здійснення значних капітальних вкладень у їхнє відновлення при одночасно високому рівні заборгованості населення за житлово-комунальні послуги у розрахунку на одного мешканця.

Довідка "SQ". Для оновлення кредитного рейтингу агентство враховувало соціально-економічні та фінансові показники міста за 2010 р., а також внутрішню інформацію, надану міською радою. Позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaA характеризується високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Рівень кредитоспроможності означає чутливість до впливу несприятливих комерційних, фінансових та економічних умов. "Позитивний" прогноз вказує на можливість підвищення рейтингу протягом року при збереженні позитивних тенденцій і нівелюванні поточних ризиків.