Низку харківських комунальних підприємств, а також житлові кооперативи та ОСББ планують звільнити від податку на землю. Як повідомив офіційний сайт Харківської міськради, це питання буде винесене на затвердження сесії міськради. Підприємства, кооперативи та ОСББ звільнять від сплати земельного податку в розмірі 99% суми, що надходить до бюджету, на період з 1 січня до 31 грудня 2012 р.

У списку комунальних підприємств, які не будуть платити податок, - "Шляхрембуд", "Харківська дирекція будівництва метрополітену", "Харківський метрополітен", "Харківський вагоноремонтний завод", "Харків-Сигнал", "Жовтневе трамвайне депо", "Салтівське трамвайне депо", "Тролейбусне депо № 2", "Тролейбусне депо № 3", "Міськелектротранссервіс", "Житлкомсервіс", "Харківміськліфт", "Комплекс з вивозу побутових відходів", "Центр соціального розвитку Немишлі", "Благоустрій Московського району", "Харківзеленбуд", "Ритуал", "Заповіт", "Харківкомуночиствод", "Харківські теплові мережі", а також комунальне виробниче ремонтне підприємство з обслуговування житлового фонду Київського району Харкова.

Вивільнені кошти підприємствам рекомендують направити на поточні експлуатаційні витрати, поліпшення матеріально-технічної бази, оплату електроенергії.