29 травня - Міжнародний день миротворців ООН і День хіміка.

Довідка "SQ". У 2002 р. Генеральна Асамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців. У 1948 р. в цей день Рада безпеки ООН заснувала першу місію з підтримання миру. Миротворчі операції ООН у різних конфліктуючих країнах не тільки контролюють дотримання режиму припинення вогню, але й допомагають відновлювати країни, що опинилися на межі краху після військових конфліктів. Зараз більше 120 тис. миротворців з 115 країн беруть участь у 14 операціях з підтримки миру на чотирьох материках.

У цьому році Міжнародний день миротворців ООН присвячений темі забезпечення законності. У посланні з цього приводу Генеральний секретар Пан Гі Мун закликав віддати належне військовослужбовцям, поліцейським і цивільним особам, які несуть службу під блакитним прапором ООН по всьому світу, і вшанувати пам'ять тих, хто загинув у боротьбі за мир.

Сьогодні, в Міжнародний день миротворців ООН, присвячений забезпеченню законності, Генеральний секретар висловив вдячність усім країнам, які надають військові та поліцейські контингенти і цивільний персонал до складу оонівських операцій. Занадто часто в постконфліктних суспільствах, які пережили крах системи правопорядку, мирні жителі піддаються арешту, роками перебувають в ув'язненні в нелюдських умовах, а справа так і не доходить до суду. Операції ООН з підтримання миру спрямовані на усунення такого беззаконня і відновлення правопорядку.

В Україні Міжнародний день миротворців ООН також відзначається щорічно. Це свято затверджений указом президента України від 30.04.2003 р. (№ 374). Миротворчу діяльність Україна як незалежна держава почала в 1992 р. відправленням миротворчого батальйону до Югославії. Через два роки Україна приєдналася до програми НАТО "Партнерство заради миру", одним з найважливіших напрямків якої є участь підрозділів Збройних сил України в миротворчих операціях. Всього в різних миротворчих місіях взяли участь близько 30 тис. українських військовослужбовців, близько 500 чол. загинули.

Професійне свято працівників хімічної та нафтохімічної промисловості - День хіміка - встановлений указом президента України № 219/940 від 07.05.1994 р. Відзначається щороку в останню неділю травня.

Хімія використовується в металургії, кераміці, скловарінні, фармацевтиці та парфумерії, а також у виробництві барвників, техніці фарбування, використання біохімічних процесів, тобто ферментативного бродіння для одержання сиру, кефіру, вина, тіста, пива і т. п.

Першими професійними хіміками були аптекарі-провізори та фармацевти: вони проводили хімічні процеси, метою яких було приготування ліків. Перша аптека на території сучасної України була відкрита у Львові в 1270 р. і проіснувала до 1480 р. Першу публічну аптеку загального користування відкрили у Львові в 1490 р., там працював провізор Василь Русин. Можливо, він і був першим хіміком в Україну. У Києві перша аптека відкрилася на Печерську в 1709 р., керував нею провізор Іван Чкалов (за іншими даними, Іван Чалий). Для офіційної науки першим професором-хіміком в Україні став в 1804 р. Іван Гізі (1784-1821) в Харківському університеті.