Батьки школярів, які в жовтні минулого року постраждали в бійці з в'єтнамцями, домагаються перегляду вироку, винесеного Московським районним судом Харкова 15-річному громадянину В'єтнаму Маю Тхай Дату. Вони подали апеляцію до Апеляційного суду Харківської області і вимагають, щоб до відповідальності були притягнуті ще четверо в'єтнамських підлітків, які брали участь у тій бійці. Про це 31 жовтня розповів "SQ" батько одного з потерпілих Юрій Челомбітько.

Батьків потерпілих хлопців, Ю.Челомбітько і Миколи Безбородова, не влаштовує те, що дії інших в'єтнамських школярів під час бійки навіть не були кваліфіковані як хуліганські, хоча, за словами потерпілих, у бійці брало участь п'ятеро в'єтнамців, а не один. Окрім того, батьки добиваються, щоб сума моральної компенсації, яку визначив суд - по 10 тис. грн кожному школяреві, - була збільшена до 100 тис. грн.

Батьки також подали скаргу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на двох суддів, які вели процес. У скарзі перераховані процесуальні порушення, які, на думку батьків, були допущені під час розгляду справи. Зокрема, батьки вказують на те, що судді перекваліфікували звинувачення Маю Тхай Дату до ст. 115 (замах на вбивство) на ч. 2 ст. 121 (нанесення тяжких тілесних ушкоджень) без дотримання всіх необхідних процесуальних норм і без обговорення цього питання з прокурором і потерпілими.

Довідка "SQ". Удень 8 жовтня 2010 р. на території харківської школи № 8 (Салтівське шосе, 61) відбулася бійка. У результаті двоє учнів 11 класу з колото-різаними ранами були госпіталізовані. В одного з них було непроникаюче колото-різане поранення області між лопаток, в іншого - проникаюче поранення грудної клітини, закрита травма органів черевної порожнини, закрита травма черепа. Працівники міліції за скоєння злочину затримали уродженця Республіки В'єтнам 1995 р.н., який у ході виниклої сварки на території школи завдав потерпілим поранення ножем.

Як повідомляла тоді директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко, бійка сталася на вулиці, спровокувала її група в'єтнамських підлітків.