Дводенний автопробіг "На запчастини - тільки машини" стартував 30 листопада в Харкові, на пл.Конституції. Ця акція проти торгівлі людськими органами є частиною національного автопробігу по 10-ти областях України.

"Ми хочемо, щоб люди звернули увагу на проблему торгівлі людськими органами. У листівках, які ми роздаємо, є повна інформація про нелегальну трансплантацію і про те, куди потрібно звертатися за допомогою", - повідомила журналістам організатор автопробігу по Харківській області, керівник харківської громадської організації "Шлях до життя" Яна Шарун. Сьогодні учасники акції відвідають Дергачі, завтра, 1 грудня, - Люботин і Валки.

"Вербувальники, злочинці полюють за людськими органами, попит на які є завжди. Людям за органи обіцяють астрономічні суми. Їм дають на початку одну-дві тисячі доларів, що вже ставить у залежність. Якщо людина раптом передумала, злочинці починають погрожувати, залякувати. Обіцяних сум потерпілі, звичайно ж, не отримують", - заявила Я.Шарун. За її словами, людей вербують в інтернеті, а також за допомогою особистих знайомств. "Отримавши пару тисяч доларів, ніхто не думає про те, скільки потім грошей потрібно на післяопераційне лікування, адже людина стає інвалідом", - зазначила вона. За її словами, більшість постраждалих - молоді здорові люди, в основному, чоловіки.

Я.Шарун повідомила, що у 2010 р. правоохоронними органами в Україні виявлено 25 кримінальних злочинів, коли у людей вилучали нирки, печінку. "Ми впевнені, що таких випадків насправді більше", - додала вона. У Харківській області правоохоронні органи таких випадків не виявляли.

Автопробіг організований за підтримки Міжнародної організації з міграції та приурочений до Міжнародного дня боротьби за скасування рабства (відзначається 2 грудня). У старті акції взяли участь студенти харківських вишів.