Близько 75% абітурієнтів дали позитивну оцінку новій системі вступу до ВНЗ - на підставі результатів зовнішнього оцінювання знань і атестатів про середню освіту. Такі результати соцопитування на тему "Оцінка харківськими абітурієнтами вступної кампанії 2010 р.", презентованого 30 липня Харківською філією Інституту управління проблем ім. Горшеніна (Київ).

Згідно результатів соцопитування, 19,4% точно позитивної оцінюють нову систему, більше половини (55,4%) вважають "скоріше позитивно", кожен п'ятий абітурієнт негативно оцінює нову систему вступу до ВНЗ.

Більшість опитаних абітурієнтів (68,3%) позитивно оцінюють підготовку приймальних комісій і в цілому організацію вступної кампанії 2010 р. Близько чверті абітурієнтів (24,5%) дали негативну оцінку організації, 7,2% не змогли відповісти на це питання.

Відповідаючи на запитання, які обставини більшою мірою ускладнюють подання документів у приймальні комісії вишів, 30,9% опитаних вважають, що це відсутність єдиної системи подання вступних документів. Майже така ж кількість абітурієнтів (29,5%) вважають, що основна складність полягає у відсутності чіткого інформування абітурієнтів щодо держзамовлень і бюджетних місць. 23% опитаних відповіли, що причина в короткому терміні подачі документів та їх великій кількості. Тільки 5,7% вважають, що труднощі могли виникати через корупцію у ВНЗ.

За результатами соцопитування, більша частина сьогоднішніх абітурієнтів (41%) хотіли б бачити систему вступу до вишів саме такою, яка вона є зараз - за результатами ЗНО та атестату.

Як заявила ректор Народної української академії Валентина Астахова, нова система скоріше позитивна, проте в ній є багато накладок і непорозумінь. "Організація вступної кампанії жахлива й важка, приймальні комісії не підготовлені. Міністерство вимагає занадто багато документів. Через це, навіть при хорошій підготовці, на одну людину йде 30 хвилин", - зазначила В. Астахова.

Довідка "SQ". Соцопитування на тему: "Оцінка харківськими абітурієнтами вступної кампанії 2010" проводився 29 липня біля приймальних комісій харківських ВНЗ. Було опитано 200 абітурієнтів.