Співробітники ДАІ тепер будуть ловити порушників правил дорожнього руху (ПДР) за допомогою розробки NASA - апарату "TruCAM". Як повідомили 30 червня "Подробиці", за словами начальника прес-служби Департаменту ДАІ МВС України Євгена Кравця, керівництво ДАІ провело консультації з правозахисниками і адвокатами, які спеціалізуються у сфері дорожнього руху. Для особового складу ДАІ підготували методичні рекомендації для роботи з автоматичними радарами. "ДАІ вже сьогодні має всі необхідні дозволи, тому фотофіксація відновиться вже з цього тижня", - відзначив він.

За словами Є. Кравця, нові прилади отримали всі необхідні сертифікати для автоматичної роботи. "TruCAM" є лазерним радаром. Його точність значно вище, ніж у "Візира". Вбудований GPS-датчик дозволяє відзначити на фотографії координати місця порушення правил дорожнього руху. Це дозволить уникнути скарг з боку водіїв про фіксації порушення нібито за межами міської риси.

Крім того, дорожніх інспекторів укомплектують німецькими алкотестером "Drager", які вже рік тестуються в Україні. Новий алкотестер здатний вловити пари алкоголю навіть від випитої склянки квасу або кефіру. "Під час апробації цих тестів ми знайшли деякі неточності: у водіїв і юристів були зауваження з приводу квитанції, яку видає алкотестер. На ній повинні бути підписи водія та інспектора, а також номер тесту. Ці зауваження враховані", - підкреслив Є. Кравець.

Також зміни торкнулися правил оформлення ДТП без постраждалих і впровадження європротокола. Тепер у разі незначної аварії функцію інспектора можуть виконати як самі водії, так і аварійні комісари.

 

Довідка "SQ". 20 лютого Окружний адмінсуд Києва заборонив ДАІ використовувати вимірник швидкості для виявлення і фіксації порушень правил дорожнього руху "Візир". Суд задовольнив адміністративний позов представників Ради автомобілістів України Тетяни Чурикової та Олексія Андронікова. Крім заборони, суд визнав неправомірними дії МВС та Департаменту ДАІ з використання "Візира".