Загальноміські громадські слухання з приводу будівництва в національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут" ядерної установки джерела нейтронів відбудуться 30 квітня у великому залі інституту (початок - о 10.00). Таке рішення 30 березня ухвалив виконком Харківської міськради.

За словами директора юридичного департаменту міськради Володимира Коваленка, за законами України рішення про будівництво такого об'єкта має бути узгоджене з місцевою владою з урахуванням думки територіальної громади. За словами міського голови Геннадія Кернеса, до складу підготовчого комітету громадських слухань увійдуть вчені та фахівці в галузі ядерної фізики.

Довідка "SQ". У квітні 2010 р., під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки, в якому взяли лідери глави 47 держав, України заявила про звільнення своєї території від запасів високозбагаченого урану. Зі свого боку американський уряд підтвердив свої зобов'язання надати технічну та фінансову допомогу Україні в реалізації досягнутих домовленостей, до наступного саміту з ядерної безпеки, проведення якого планується у 2012 році. Для реалізації цього завдання адміністрація США виділяє 250 млн. доларів, гарантуючи при цьому наміри і надалі надавати Україні підтримку в рамках Меморандуму про стратегічне партнерство між США й Україною. У грудні 2010 р. Україна почала вивозити до Росії запаси високозбагаченого урану, закінчити це планується до 2012 р.

Частиною американо-українських домовленостей є забезпечення можливості продовження науково-дослідних робіт в області ядерної фізики і будівництво для цих цілей на базі Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" нової високотехнологічної ядерної установки - джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці і керованого лінійним прискорювачем електронів.