Журнал "Фокус" представив свій перший рейтинг "25 найуспішніших українських письменників". "На полицях вітчизняних книгарень на дві книги українських письменників припадає вісім зарубіжних видань. Таке співвідношення у найбільших книжкових мережах країни пояснюють просто: сучасні вітчизняні літератори маловідомі. Тим не менш, в Україні є письменники, чия читацька аудиторія вже сформувалася. Їх люблять і чекають від них нових книг", - зазначено на сайті видання.

П'яте місце в рейтингу зайняв харківський письменник Сергій Жадан. За даними "Фокуса", кількість проданих примірників книг автора за 2011 р. склала 24 тис. 434. Як відзначили в журналі, в українському літературному співтоваристві сформувалася група письменників, які, по суті, виростили свого читача, - С.Жадан, Наталка Сняданко, Ірена Карпа, Любко Дереш: "За словами комерційного директора всеукраїнської мережі книжкових магазинів "Читай-місто" і "Книжковий Супермаркет" Віталія Розумного, ці автори користуються постійним попитом. Їх читачеві - від 25 до 35 років. "У молодих людей, дорослішання яких припало на кінець 90-х, українська мова вже не викликає відторгнення. Ця аудиторія зовсім по-іншому сприймає українську книгу", - пояснює президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

21-е місце в рейтингу зайняв Генрі Лайон Олді (дует харківських фантастів Дмитра Громова й Олега Ладиженського) з п'ятсот тринадцятьма примірниками книг, проданими за рік.

"При підготовці рейтингу "Фокус" дійшов висновку, що літературний ринок у країні лише зароджується. І те, що продажі деяких авторів ледь досягають 200 екземплярів на рік, лише підтверджують це. Адже порівняно з європейськими показниками успіхи українських письменників незначні. Звичайно, дані, представлені "Фокусом", фіксують не всі продажі авторів за минулий рік. В Україні, на відміну від країн ЄС, не ведеться офіційна статистика продаваних книг. Більше того, по всій країні існують книжкові ринки, на яких відстежити, чиї видання і в якій кількості продаються, досить складно. Також неврахованою залишається ринок електронних книг, який, за визнанням самих видавців, поки взагалі неможливо оцінити ні в кількісному, ні в грошовому вираженні", - підсумували в журналі.

Довідка "SQ". Повністю рейтинг виглядає так:
1. Лада Лузіна (Владислава Кучерова)
2. Василь Шкляр
3. Люко Дашвар (Ірина Чернова)
4. Андрій Кокотюха
5. Сергій Жадан
6. Ірена Карпа
7. Ірен Роздобудько
8. Наталя Сняданко
9. Андрій Курков
10. Юрій Іздрик
11. Любко Дереш
12. Ліна Костенко
13. Марина і Сергій Дяченки
14. Олександр Ірванець
15. Юрій Андрухович
16. Артем Чех (Артем Чередник)
17. Таня Малярчук
18. Світлана Поваляєва
19. Оксана Забужко
20. Тарас Прохасько
21. Генрі Лайон Олді (Дмитро Громов, Олег Ладиженський)
22. Олесь Ільченко
23. Юрій Покальчук
24. Лариса Денисенко
25. Лесь Подерв'янський.