Німецька фірма "Олександр Шуке" - виробник органу для Харківської обласної філармонії - загрожує їй штрафними санкціями за те, що вона не оплачує новий музичний інструмент і не забирає його. Про це 29 квітня заявив журналістам директор філармонії і її головний диригент Юрій Янко. За його словами, орган уже готовий, і ще у вересні харківський благодійний фонд "Ренесанс" (один із спонсорів придбання та встановлення органу) мав сплатити за нього черговий транш, але поки цього не зробив. Філармонія відправила фонду листа з цього приводу і поки чекає на офіційну відповідь. Сума цього траншу складає 255 тис. євро.

Ю.Янко повідомив, що прем'єр-міністр України Микола Азаров підписав розпорядження про виділення державних коштів на реконструкцію філармонії (суму Ю.Янко не назвав). Цими грошима вона зможе розплатитися за орган, щоб уникнути санкцій.

Довідка "SQ". У червні 2010 р. Ю.Янко повідомив, що фірма "Олександр Шуке" завершує виготовлення органу, але оскільки органний зал не готовий, зберігати інструмент у Харкові ніде, і він залишиться в Німеччині.

Сьогодні Ю.Янко повідомив, що будівництво органного залу філармонії планується завершити протягом року - півтора.