Харьковские коммунисты выступили против переноса памятника героям Гражданской войны с пл.Конституции Близько 15 представників Харківського обкому Комуністичної партії України 29 квітня пікетують засідання містобудівної ради Харкова. Вони виступають проти перенесення монумента на честь проголошення Радянської влади на Україні - пам'ятника більшовикам - героям Громадянської війни з пл.Конституції. Учасники акції тримають червоні прапори і плакати з гаслами: "Ні перенесенню пам'ятника!", "Припиніть очорнення радянської історії!", "Руки геть!".

Як заявив другий секретар обкому КПУ Олексій Перепелиця, перенести цей пам'ятник, не зруйнувавши його, неможливо. За його словами, пам'ятник уособлює собою 90 років історії міста, і зносити його не можна. Він також повідомив, що комуністи збирають підписи під листом проти перенесення монумента, за тиждень вже зібрані тисячі підписів.

Довідка "SQ". Монумент на честь проголошення Радянської влади на Україні (ескіз С.Світлорусова, висота - 18 м, виготовлений з рожевого граніту уральського) був відкрито 4 листопада 1975 р. на місці колишньої будівлі Дворянського зібрання.

Як повідомив 25 лютого під час засідання ради з питань промислової політики харківський міський голова Геннадій Кернес, пам'ятник перенесуть із площі. Його встановлять біля Палацу культури ХТЗ.