"Хочу нагадати Юрію Янку, що благодійний фонд "Ренесанс" зобов'язання сплатити Харкову новий орган для філармонії брав не перед керівництвом самої філармонії, а перед харків'янами. І ці зобов'язання фонд виконував і надалі має намір виконувати!" - заявила 29 квітня віце-президент благодійного фонду "Ренесанс" Людмила Бєлова, коментуючи слова директора і головного диригента філармонії Ю.Янка про те, що фонд "Ренесанс" як один із спонсорів придбання органу не сплатив черговий транш. Л.Бєлова назвала цю заяву Ю.Янка некоректною, повідомили "SQ" у прес-службі "Ренесансу".

За словами Л.Бєлової, на будівництво органу, систему створення необхідної акустики у філармонії та консультації міжнародних експертів "Ренесанс" уже витратив понад півмільйона євро. Одним з основних вимог німецької фірми "Олександр Шуке" (виробник органу) є повна здача приміщення, в якому новий орган буде встановлений, і відповідність цього приміщення міжнародним стандартам і вимогам. Однак всі терміни будівництва нового органного залу Харківської філармонії зірвані, підкреслила Л.Бєлова.

Вона зазначила, що відповідно до домовленостей між фірмою "Олександр Шуке" і філармонією, оплата цього траншу означає негайну доставку складових деталей нового органу в Харків і виїзд сюди німецьких фахівців, які повинні забезпечити складання і налагодження органу в новому приміщенні.

"Юрій Янко сьогодні заявив, що приміщення буде готове протягом року-півтора. Ось коли керівництво філармонії спільно з облдержадміністрацією виконають узяті на себе зобов'язання і вимоги до приміщення, в якому орган повинен бути встановлений, тоді "Ренесанс" перерахує суму чергового траншу. А везти унікальний інструмент у недобудовану будівлю або в непристосовані складські приміщення, які не відповідають вимогам і нормам до зберігання органу, ми не маємо наміру. Тим більше, як ми всі бачимо, терміни здачі нового органного залу весь час відсуваються", - заявила Л.Бєлова.

Довідка "SQ". У червні 2010 р. Ю.Янко повідомив, що фірма "Олександр Шуке" завершує виготовлення органу, але оскільки органний зал не готовий, зберігати інструмент у Харкові ніде, і він залишиться в Німеччині.

Сьогодні він заявив, що "Олександр Шуке" загрожує філармонії штрафними санкціями за те, що вона не сплачує новий музичний інструмент і не забирає його. Ю.Янко відзначив, що орган уже готовий, і ще у вересні харківський благодійний фонд "Ренесанс", один із спонсорів придбання та встановлення органу, повинен був сплатити за нього черговий транш, але поки цього не зробив. Філармонія відправила фонду лист з цього приводу і поки чекає офіційної відповіді. Сума цього траншу складає 255 тис. євро.

Ю.Янко повідомив, що прем'єр-міністр України Микола Азаров підписав розпорядження про виділення державних коштів на реконструкцію філармонії. Цими грошима вона зможе розплатитися за орган, щоб уникнути санкцій, зазначив директор філармонії.

Крім того, Ю.Янко відзначив, що будівництво органного залу філармонії планується завершити протягом року - півтора.

Будівля філармонії споруджена 1885 р. Реконструкція будівлі була почата в березні 2005 р. Ремонтні роботи фінансуються за рахунок державного та обласного бюджетів. Замовником робіт з ремонту філармонії за кошти держбюджету є Управління капітального будівництва Харківської облдержадміністрації. У 2006 р. ремонтні роботи велися на благодійні кошти (близько 8 млн.грн.), зібрані в ході аукціону "Ренесанс". Замовником робіт було КП "Харківська обласна філармонія". Всього на реконструкцію планується витратити близько 100 млн.грн.

АТ "Житлобуд-1" приступило до реконструкції філармонії 14 червня 2007 р. Реконструкцію будівлі філармонії планувалося завершити 2010 р.