Станцію метро "Перемога" обладнають балконами, які будуть служити пішохідними переходами через проспект Перемоги. Про це 29 березня під час виїзного засідання комісії з питань транспорту і зв'язку Харківської міськради повідомив заступник директора Департаменту будівництва і дорожнього господарства Анатолій Кравчук. За його словами, подібні балкони є на станціях "Університет" і "Наукова". "Однак якщо там вони використовуються в господарських цілях, то на станції "Перемога" у них буде більш практичне призначення. Їх використовуватимуть для переходу через дорогу, оскільки на станції не буде звичайних для більшості станцій харківського метро підземних переходів", - зазначив А.Кравчук.

Окрім того, за його словами, станція, що будується, стане першою в місті, де з'являться два ліфти для людей з обмеженими можливостями, необхідні для їх безперешкодного доступу в метро.

Зараз будівництво станції "Перемога" виконане практично на 50%. Як повідомив А.Кравчук, уже зведені конструкції вестибюлів, двох виходів. Частково змонтована тягова підстанція потужністю 3 МВт, яка буде живити всю станцію, для неї закуплене запорізьке обладнання. Метробудівники також готують акумуляторні приміщення для резервного енергозабезпечення в разі надзвичайних ситуацій. Його, за словами фахівців, вистачить на 2-3 години.

"Залишилося звести конструкції платформи. Я не говорю про автоматизацію, обробку - ці роботи не починалися. А будівельна частина вже зроблена у великому обсязі. Подальші роботи будуть проводитися відразу після отримання коштів з державного бюджету", - повідомив заступник директора Департаменту будівництва і дорожнього господарства.

Довідка "SQ". Харківський метрополітен займає друге місце в Україні за протяжністю (35,59 км), а також за кількістю перевезених пасажирів (у середньому - близько 800 тис. пасажирів на добу). У харківському метро - 29 станцій, рухомий склад - 321 вагон, три лінії - Холодногірсько-Заводська, Салтівська та Олексіївська. За останні 10 років у харківському метро в експлуатацію були введені три станції Олексіївської лінії - "Ботанічний сад", "23 Серпня" і "Олексіївська". Зараз будується станція "Перемога".

У 2011 р. Харків отримав з держбюджету 100 млн.грн. на будівництво станції метро "Перемога". Для закінчення будівництва цієї станції необхідно ще 300 млн.грн. У 2012 р. субвенція з держбюджету на будівництво харківського метро не надходила. Зараз будівельники продовжують працювати за рахунок оборотних і кредитних коштів.