У Харкові відкрилася міжнародна виставка "Освіта Слобожанщини - 2011". Вона проходить 27-29 жовтня в спорткомплексі Національного технічного університету "ХПІ". Крім стенду ХПІ свої експозиції представили інші ВНЗ Харкова, а також навчальні заклади Бєлгорода (Росія), Києва та Полтави. Крім того, на виставці представлені видавництва та банківські установи. Вперше на виставці (яка проходить уже не перший рік) представлені Харківська філія Ісламського університету (Київ), Харківський регіональний центр оцінювання якості освіти та Харківський регіональний центр зайнятості. На виставку запрошені випускники шкіл області.

Як повідомив "SQ" учасник виставки - директор дистанційної освіти Бєлгородського державного технологічного університету ім.Шухова Сергій Михайленко, українці активно цікавляться російською освітою. Наприклад, зараз дистанційно навчаються у виші 30 мешканців Харківської області, а з Севастополя навчається 100 студентів. Середня вартість навчання на денному відділенні у ВНЗ складає 45-60 тис. руб., а на заочному - 5 тис. руб.

Як повідомив імам Ісламського університету Дамуралі, виш був створений 1993 р. Зараз у ньому навчається близько 100 осіб. Студенти вивчають східні мови, ісламську медицину, архітектуру, педагогіку та основи віровчення.

Довідка "SQ". Виставка організована ініціативною групою ФОП "О.Товстиженко", ТОВ "Слобожанський ярмарок", за підтримки благодійного фонду "Прем'єр" і Спілки підприємців Харківської області.

У Харківській області функціонує 91 вищий навчальний заклад І-ІV рівнів акредитації, з них 31 ВНЗ - ІІІ - ІV рівнів акредитації державної та комунальної форм власності, 45 ВНЗ - І-ІІ рівнів акредитації державної та комунальної форм власності, 15 ВНЗ приватної форми власності. У вишах навчається близько 260 тис.осіб, у тому числі близько 150 тис. осіб. - на денній формі навчання, серед яких 70 тис. студентів з інших міст.