Харківських діячів культури та мистецтва нагородили відзнаками міністра культури і національної спадщини Республіки Польща. Церемонія нагородження відбулася 26 жовтня в концертному залі Харківської обласної філармонії. Нагороди за популяризацію польського мистецтва в Україні вручив генеральний консул Польщі в Харкові Ян Гранат.

Зокрема, директору та головному диригенту Харківської філармонії Юрію Янку він вручив пам'ятну срібну медаль головування Польщі в Раді Євросоюзу. Також генконсул вручив піаністці Світлані Проненко пам'ятну медаль, а директору Харківської міської школи мистецтв для підлітків та дорослих Тетяні Білорус - дипломом.

"Уже майже чотири місяці, як Польща взяла на себе роль голови в Євросоюзі. Головування Польщі охоплює п'ять польських міст. У них відбудеться 350 зустрічей за участю 30 тис. делегатів. Головування супроводжує 1000 художніх проектів у Польщі та 400 культурних подій за кордоном, у тому числі в Україні", - повідомив Я.Гранат.

Після церемонії нагородження відбувся концерт, присвячений головуванню Польщі в Раді Євросоюзу. Оркестр і хор філармонії виконали твори польських композиторів Фредеріка Шопена, Кароля Шимановського, Костянтина Горського, Кшиштофа Пендерецького, а також Людвіга ван Бетховена.

Довідка "SQ". Держава-голова Ради Євросоюзу має право прийняття спільних рішень у Раді ЄС. Цим правом наділений уряд країни-голови, обраної на шість місяців. Прем'єр-міністр країни-голови на цей же період стає головою Ради ЄС.

1 липня Польща вперше стала країною-головою ЄС (головування перейшло від Угорщини). Польща прийняла головування на півроку - до 31 грудня. Його пріоритетами стануть євроінтеграція, реалізація програми "Східне партнерство", економічне зростання, енергетична безпека Європи та реформування бюджетної системи ЄС. Польща виділить на головування близько 110 млн. євро.

Розвиток політики ЄС щодо східних сусідів стане одним з основних пріоритетів польського головування. Зокрема, Польща пообіцяла Україні підтримку в інтеграції з європейськими структурами. "Було б чудово, якби ми домоглися прогресу в переговорах України та ЄС", - заявив президент Польщі Броніслав Коморовський.

У вересні у Варшаві відбувся саміт "Східне партнерство", який є одним з головних пунктів програми головування Польщі в ЄС. Реалізацію цієї програми супроводжує безліч культурних і просвітницьких заходів, що проводяться, в тому числі, і за межами Польщі. Одним із них і став концерт у харківській філармонії.