В Харьков прибыли талисманы Евро-2012 (дополнено)Талісмани Євро-2012 - близнюки у футбольній формі кольорів національних прапорів Польщі та Україні - 26 листопада прибули до Харкова. Презентація талісманів відбулася у Харківській міськраді. У церемонії представлення взяли участь харківський міський голова Геннадій Кернес, заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, директор Місцевого організаційного комітету "Євро-2012. Україну" Маркіян Лубківський, генеральний консул республіки Польща в Харкові Ян Гранат.

Під час прес-конференції на честь прибуття талісманів до Харкова М.Лубківський також представив нового "Друга Євро-2012". Ним став перший воротар збірної України, зараз - директор футбольної академії ФК "Металіст" Ігор Кутєпов. Він отримав від М.Лубківського посвідчення "Друга Євро-2012".

У рамках презентації талісмани (ляльки, всередині яких знаходиться людина) візьмуть участь у низці благодійних акцій, проїдуть по місту на відкритій платформі та поспілкуються з мешканцями та гостями Харкова.

За словами М.Лубківського, людей, які працюють в образах талісманів, набирали в чотирьох містах, що приймають Євро-2012. "Це молоді люди. Всього трупа налічує 20 акторів. Людям довго доводилося вживатися в роль талісманів. До речі, в їх ролі - тільки чоловіки, яких відбирали за зростом", - зазначив він.

Імена талісманів будуть визначені шляхом голосування, в якому можуть взяти участь і харків'яни. Усі присутні на презентації відзначили, що їм більше подобаються імена Славек і Славко.

"Сьогодні в нашому місті проходить чергова подія, пов'язана з підготовкою до чемпіонату Європи з футболу 2012 р., - презентація талісманів чемпіонату. Упевнений, що всі харків'яни живуть тим, щоб матчі були добре організовані. До початку Євро-2012 залишилося 560 днів. Кожна секунда наближає нас до цієї події", - зазначив Г.Кернес.

В Харьков прибыли талисманы Евро-2012 (дополнено) В Харьков прибыли талисманы Евро-2012 (дополнено)
В Харьков прибыли талисманы Евро-2012 (дополнено) В Харьков прибыли талисманы Евро-2012 (дополнено)

Довідка "SQ". Талісмани Євро-2012 були презентовані 16 листопада у Варшаві (Польща). У презентації взяли участь президенти національних футбольних асоціацій України та Польщі, а також офіційні посли турніру. Талісмани представляють собою двох футболістів, одяг кожного з яких забарвлений у національні кольори - червоно-білий (Польща) і синьо-жовтий (України). Волосся героїв талісманів теж має національне забарвлення, в ногах у кожного талісмана м'яч, тому стає зрозумілим, що їх об'єднує гра.

У талісманів поки немає імен, але є три варіанти: Славек і Славко, Сйомки і Стримко, Клемек і Ладко. Бажаючим пропонується допомогти у виборі імен талісманів. 4 грудня УЄФА назве імена, які будуть визначені за результатами голосування всіх охочих на сайті УЄФА, в мережі "McDonalds" і безпосередньо у восьми містах-учасниках Євро-2012.

Тур талісманів по Україні розпочався зі Львова (20-21 листопада), потім талісман відправився до Донецька (23-24), Харків (26-27), після чого прибуде до Києва (28-29). Розробкою талісманів чемпіонату займалася компанія "Warner Bros".

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. відбудеться в Польщі та України. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Фінальний матч турніру пройде в Києві.