КСП "Інженерні мережі" (Харків) спільно з ТОВ "Інститут "Харківпроект" вивчає можливість пустити телекомунікаційні мережі в харківських багатоповерхівках по одній трубі. Для реалізації цього проекту можливо будуть використані заварені сміттєпроводи, в яких створять "єдиний стояк" для мереж. Про це під час засідання постійної комісії з питань промисловості й економічного розвитку Харківської міськради повідомив директор "Інженерних мереж" Юрій Клейшмідт.

"Дійшло до того, що в під'їздах знаходиться по дев'ять різних стояків від різних кабельних операторів і інтернет-провайдерів. Я вже не кажу про те, що діється на технічних поверхах і на дахах. Тому є ідея реалізувати такий проект: облаштувати в будинку один стояк, де будуть проходити кабелі всіх провайдерів та операторів. Так ми наведемо всі кабельні мережі до єдиних норм", - зазначив Ю.Клейшмідт.

Він додав, що це не на сто відсотків можливий варіант. "На вивчення теоретичної можливості нового застосування сміттєпроводів піде близько місяця", - підкреслив директор підприємства.

Довідка "SQ". КСП "Інженерні мережі" було створене 12 січня 2011 р. До кінця року підприємство уклало договори з дев'ятьма провайдерами на спільне використання комунальної власності. Всі кошти, отримані від провайдерів, йдуть на модернізацію житлового фонду. Так, у 2011 р. "Інженерні мережі" виконали ремонт кількох під'їздів. За рік підприємство заробило близько 2,5 млн.грн. З них на ремонт житлового фонду було направлено 1,5 млн.грн., на закупівлю обладнання - близько 1 млн.грн.

Усі сміттєпроводи в багатоповерхівках Харкова будуть заварені до кінця січня 2012 р. На сьогодні заварено вже 87% сміттєпроводів. З 1 березня розпочнеться процедура їх дезінфекції.