Перший пусковий комплекс другої черги Дергачівського полігону твердих побутових відходів 26 січня введений в експлуатацію. В урочистому відкритті полігону взяли участь директор Департаменту комунального господарства Харківської міськради Віктор Кітанін, радник харківського міського голови з економічних питань Фазіль Аббасов, а також представник генпідрядника та головний проектувальник полігону. Після церемонії на полігон в'їхали перші сміттєвози і вивантажили сміття.

Як нагадав В.Кітанін, будівництво другої черги Дергачівського полігону почалося ще у 2009 р. "Ми повинні були побудувати полігон, який би витримував найсуворіші екологічні вимоги. Сьогодні, згідно з проектом, полігон відповідає всім європейським стандартам. На дно полігону прокладена спеціальна плівка, яка не дозволяє продуктам гниття потрапити у грунт і грунтові води. Також на полігоні змонтована дренажна система, побудовані резервуар для збору фільтрату об'ємом 250 кубометрів і три освітлювальні вежі", - зазначив В.Кітанін.

За його словами, полігон готовий приймати сміття з Харкова з подальшою перспективою його переробки. "Щодня в місті утворюється близько 4 тисяч кубометрів сміття. З них 2,3-2,4 кубометрів потрапляє на Дергачівський полігон. А коли закриється Роганський полігон, увесь потік сміття піде сюди. Ми розраховуємо, що Дергачівський полігон прослужить більше десяти років", - підкреслив директор Департаменту комунального господарства.

Як зазначив Ф.Аббасов, будівництво першого пускового комплексу Дергачівського полігону обійшлося в 23,4 млн.грн. "Це практично 79% усієї другої черги. Але ми розраховуємо, що цього року введемо і другий пусковий комплекс, який обійдеться місту в 6 млн.грн.", - додав радник мера. За його словами, площа першого пускового комплексу складає 3,6 га, добудовано буде ще 2,5 га.

Довідка "SQ". Дергачівський полігон ТПВ (Дергачівський р-н, Харківська обл.), на який вивозиться сміття з Харкова, був відкритий у 2005 р. З 2009 р. будується друга черга Дергачівського полігону, завершити яку планувалося у 2010 р. При будівництві другої черги була застосована геомембрана, яка дозволить збирати опади у фільтраційні ємності.

У листопаді 2011 р. голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін своїм розпорядженням виділив КП "Муніципальна компанія поводження з відходами" в постійне користування чотири земельні ділянки на території Дергачів для експлуатації та обслуговування полігону твердих побутових відходів. Загальна площа ділянок - 83 га. Дві ділянки, площею 34,1 і 26,8 га, виділяються із земель сільгосппризначення із зміною їх цільового призначення, ще дві - площею 13,9 і 8,1 га - із земель промислового призначення.