На площі Рози Люксембург у Харкові не планується ставити якийсь новий пам'ятник замість монумента Незалежності, який планується знести й утилізувати. Про це 25 червня повідомив журналістам головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький після підведення підсумків закритого конкурсу ескізів пам'ятника Незалежності на пл. Конституції.

"Ми плануємо провести просто реконструкцію площі Р.Люксембург у частині транспорту і просто її благоустрій. Ви знаєте, яка там проблема: цей острів у центрі площі важко відвідуємий - така транспортна схема, тому зараз ми збираємо пропозиції, як цього уникнути", - заявив С.Чечельницький. За його словами, остаточного рішення, як саме реконструювати площу, поки немає.

Він також зазначив, що скульптор Олександр Рідний пізніше шкодував про свою участь у розробці монумента Незалежності, оскільки в ньому були допущені архітектурні погрішності. "Він прокляв усе. Там і дівчинка неграмотно зроблена, один до одного, чого не можна робити на вулиці, і колона, як пальма, і сокіл не той", - зазначив С.Чечельницький.

Довідка "SQ". Пам'ятник Незалежності - 16-метрова бронзова колона з соколом на вершині, крила якого мають форму тризуба. Пам'ятник оточений десятьма флагштоками з прапорами. Пам'ятник був встановлений на пл. Рози Люксембург у день десятої річниці незалежності України 24 серпня 2001 р. Образом для фігури дівчинки біля підніжжя колони послужила 10-річна Дарина Стрілець - перша дитина, що народилася в Харкові після проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р.