Харківська міськрада 24 жовтня на сесії затвердила концепцію Програми підготовки та проведення в Харкові ігор фінальної частини чемпіонату Європи з баскетболу 2015 р. Як зазначив заступник міського голови з питань сім'ї, молоді та спорту Олександр Попов, програма розроблена на основі досвіду проведення в Харкові матчів чемпіонату Європи з футболу 2012 р., а також вимог Європейської баскетбольної федерації.

Програма передбачає будівництво нового багатофункціонального спорткомплексу в районі стадіону "Металіст" і реконструкцію Палацу спорту, який планують задіяти як резервну арену, де команди-учасниці зможуть проводити тренування. Для розміщення команд та офіційних делегацій повинні бути задіяні готелі на чотири і п'ять зірок. Граючі команди і цільові групи чемпіонату будуть розташовуватися в готелях, розрахованих мінімум на 96 номерів, з яких - 48 одномісних і 48 двомісних. Окрім того, повинні бути підготовлені акредитаційний і медіацентр.

До початку Євробаскету-2015 у рамках програми планується завершити будівництво станції метро "Перемога" і побудувати станції "Державінська", "Одеська" і "Аеропорт", а також запровадити автоматизовану систему управління дорожнім рухом.

Як зазначив Попов, спортивну арену під Євробаскет-2015 планують побудувати на вул. Плеханівській, за Палацом культури "Металіст". "Ця територія найкраще підходить для будівництва арени. Вона знаходиться поруч зі стадіоном "Металіст", біля якого вже створена вся необхідна інфраструктура для проведення масових спортивних заходів. Цей район оптимальний з точки зору мінімізації витрат і часу на підготовку до Євробаскету", - підкреслив Попов. Він уточнив, що, за вимогами Європейської баскетбольної федерації, розмір ігрового поля арени повинен становити 28 метрів завдовжки і 15 метрів завширшки. Арена повинна вміщати трибуни для глядачів, організаторів, офіційних осіб, VIP-персон та журналістів.

Харківський міський голова Геннадій Кернес підкреслив, що місто буде вивчати всі можливості залучення приватних інвестицій у будівництво спортивної арени. "Спортивна арена повинна бути багатофункціональною, тобто використовуватися не тільки для чемпіонату з баскетболу, але і для змагань з хокею та інших заходів", - підкреслив Кернес.

Харків - поки єдине з усіх українських приймаючих міст, яке прийняло таку концепцію. На ній будуть базуватися всі заходи з підготовки та проведення турніру Євробаскет-2015.

Довідка "SQ". Учора, 23 жовтня, в ЗМІ поширилася інформація про те, що компанія "DeVision" (Київ), інвесторами якої виступають Ігор Коломойський і Дмитро Буряк, має намір побудувати в Україні відразу п'ять спортивних арен під Євробаскет-2015 і стати їх оператором. До планів компанії входить будівництво київської, дніпропетровської, одеської, львівської та івано-франківської арен.

Матчі турніру пройдуть у Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Одесі, Львові та Києві, резервне місто - Івано-Франківськ.