На останнє тестування ЗНО з хімії, яке пройшло сьогодні, 24 червня, не з'явилися 513 осіб. Про це повідомили в Харківському регіональному центрі оцінювання якості освіти. З 2 тис. 393 зареєстрованих абітурієнтів на тести прийшли 1 тис. 880 осіб. Явка склала 78,6%.

У сусідніх областях - Полтавській і Сумській, які обслуговуються в ХРЦОЯО, - явка відповідно склала 75 і 74,2%.

Довідка "SQ". Зовнішнє незалежне оцінювання знань пройшло в Україні з 2 до 24 червня. Абітурієнти мали можливість скласти тести з 12 предметів (з української мови та літератури, математики, історії України, фізики, хімії, географії, біології, англійської, німецької, французької, іспанської та російської мов).

Як показала статистика, найвища явка абітурієнтів у Харківській області була на тестування з обов'язкового для всіх ВНЗ предмету - української мови та літератури (88,5%), найнижча (65,3%) - з російської мови, тестування з якого проводилося цього року вперше. На тестування з трьом останніх предметів (фізики, географії та хімії) явка була все нижчою і нижчою (83, 80 і 78,6%).

Як заявив директор ХРЦОЯО Олександр Сидоренко, процедуру реєстрації на ЗНО потрібно зробити більш вимогливою, щоб вона дисциплінувала абітурієнтів, адже для обслуговування тестів готуються приміщення, залучається велика кількість педагогів. Один з варіантів того, як дисциплінувати абітурієнтів, - зробити реєстрацію на тестування платною і ввести середній бал із ЗНО.

За даними центру, результати з усіх предметів тестування будуть розміщені на сайті Українського центру оцінювання якості освіти до 5 липня.

Прийом документів до ВНЗ триватиме до 31 липня. Вступники мають право подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти з певного предмету, виданий в 2011 р., або сертифікати або їх дублікати за 2008, або 2009, або 2010 рр.