На 100 працюючих мешканців Харківської області припадає 89 пенсіонерів. Про це 24 червня під час селекторної наради заявив начальник Головного управління Пенсійного фонду (ПФ) в Харківській області Віктор Ачкасов. Він зазначив, що через це Пенсійний фонд забезпечений коштами на виплату пенсій не повністю - на 83,4%. В.Ачкасов зазначив, що борг підприємств області перед Пенсійним фондом на середину червня становить 31,8 млн.грн.

За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Шурми, з виплат до Пенсійного фонду і співвідношення робочого населення та пенсіонерів Харківська область далеко не найгірша в Україні. "Харківський регіон належить до економічних локомотивів, він практично повністю забезпечує себе пенсійними виплатами - на 83,4%. А що тоді говорити про ті регіони, де економіка більш стагнаційна? Я переконаний, що в Україні терміново потрібно змінювати ситуацію, адже у нас на одного працюючого припадає один пенсіонер - такого навантаження не витримає жодна економіка. Ситуація ускладнюється ще й тим, що працюючі люди дозволяють собі порушувати Конституцію і не платити внески до Пенсійного фонду", - підкреслив віце-губернатор.

За словами І.Шурми, пенсійна реформа якраз покликана вирішити дану проблему, зокрема, заступник голови ХОДА вважає за доцільне підвищити поріг пенсійного віку для чоловіків і жінок. "У нас є певні стандарти, які склалися ще за часів Радянського Союзу, і дуже складно від них відходити. Сьогодні ця вікова норма стала заручником політичних протистоянь. Кожна жінка, поки ходить на роботу, відчуває, що комусь потрібна. Їй потрібно бути доглянутою, добре виглядати. Будь-яку жінку залиште вдома у 55 років - квітучу і повну сил професійно і фізіологічно, коли діти вже працюють, стане нікому не потрібна. Якщо запитати будь-яку жінку, чи хоче вона не працювати і бути пенсіонером у 55 років, я думаю, позитивної відповіді не буде. А та людина, яка не хоче працювати, вона і в 40 років не хоче", - заявив І.Шурма.

Довідка "SQ". 16 червня Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу урядовий проект закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Основні положення документа: граничний вік перебування на державній службі становить 62 роки для чоловіків і 60 років для жінок; пенсійний вік для жінок буде підвищений з 55 до 60 років, починаючи з 1 вересня 2011 року, з поступовим збільшенням його на 6 місяців щороку протягом 10 років; збільшення протягом 10 років необхідної вислуги для призначення пенсії військовослужбовцям з 20 до 25 років; громадяни мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років і наявності страхового стажу не менше 15 років; максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів .