Близько 100 рослин, занесених до Червоної Книги України та міжнародні Червоні списки, було вилучено 20 травня в ході спільної операції Державної екологічної інспекції в Харківській області, Головного управління МВС України в Харківській області, ботанічного саду Харківського національного університету ім. В.Каразіна (ХНУ) і громадської організації "Зелений фронт". Про це повідомила екоінспекція на своєму сайті.

За її даними, про те, що на Центральному ринку Харкова ведеться торгівля рідкісними рослинами кримськими, Держекоінспекцію поінформували представники громадської організації "Зелений фронт". Спільно з вченими-ботаніками вони завчасно переконалися в тому, що на трьох торговельних точках реалізується півонія тонколиста і два види рідкісних орхідей: зозулинець пурпурний і зозулинець плямистий.

Як повідомила екоінспекція, в ході рейду, коли держінспектор з охорони навколишнього природного середовища Антон Алещенко і задіяні у рейді правоохоронці підійшли до продавців рідкісних рослин, ті спробували уникнути покарання: одна з продавщиць знищила квіти півонії тонколистої, розірвавши їх на шматки.

За результатами рейду було вилучено та передано в ботанічний сад загальнодержавного значення ХНУ ім. В.Каразіна орхідеї, піони, де спробують врятувати рідкісні рослини. А на продавців за порушення порядку збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, були складені адміністративні протоколи. Подальше покарання визначать суди за місцем проживання порушників - саме туди були передані протоколи.