Харківський кінокритик Володимир Миславський 22 травня презентував свою нову книгу "Кінематографічна історія Харкова. 1896-2010 рр. Імена. Фільми. Події". Захід відбувся у Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М.Лисенка (ХНАТОБ) у рамках III міжнародного фестивалю короткометражного кіно "Харківський бзуок". Автор зазначив, що це його десята книга. Вона розповідає про історію кіновиробництва в Харкові, про режисерів, акторів, сценаристів, операторів, які працювали в цьому місті або родом з нього. За словами В.Миславського, серед них є власники престижних світових кінопремій, зокрема "Оскара".

Також у ХНАТОБі відбулося відкриття виставки, присвяченої харківському фотографу польського походження Альфреду Федецькому (1857-1902 рр.), який першим у Російській імперії зняв фільм і в Харкові провів перший публічний кіносеанс. В експозиції представлені копії фото А.Федецького, що зображують Харків і людей того часу, серед них - портрет композитора Петра Чайковського.

Презентацію книги та відкриття виставки, зокрема, відвідали генеральний консул Польщі в Харкові Ян Гранат, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, ректор Харківського національного університету мистецтв імені І.Котляревського Тетяна Вєркіна. Раніше учасники та гості фестивалю поклали квіти до пам'ятної дошки А.Федецькому, розташованої на будівлі Харківської обласної філармонії.

Довідка "SQ". IIІ міжнародний фестиваль короткометражного кіно "Харківський бузок" проходить у Харкові 22 - 27 травня. У його програмі відкриття Алеї почесних гостей, творчі зустрічі та майстер-класи з акторами та діячами кіно, фотовиставки, концерти, спектаклі та покази фільмів-учасників конкурсу.