Архітектурно-містобудівна рада Харкова 23 березня затвердила проект пам'ятника кошовому отаману Запорізького війська Івану Сірку. Пам'ятник планується встановити на Бурсацькому узвозі, над входом до станції метро "Історичний музей". Постать отамана буде розташовуватися поряд з гарматою. Загальна висота монумента складе 6,3 м, пам'ятник виконають з бронзи, облицювання постаменту з сірого граніту буде повторювати оформлення виходу зі станції метро.

Як зазначив автор скульптури Олександр Рідний, фігуру І.Сірка вдалося створити завдяки роботам радянського реставратора Михайла Герасимова, який займався відновленням осіб за залишками черепів. "Козак Сірко - один з тих, хто займався обороною міста. З 1670 І.Сірко був харківським полковником. Він же придумав перший герб міста", - підкреслив О.Рідний.

За його словами, місце розташування пам'ятника вибране не випадково. Монумент І.Сірку буде встановлений саме в правій - історичній - частини площі Конституції, де розташовані Історичний музей, а також танки, переміщені раніше з площі. У лівій частині площі встановлять пам'ятник Незалежності України, а також будуть проходити масштабні міські гуляння і святкування.

Пам'ятник І.Сірку встановлять у рамках реконструкції площі Конституції.

Довідка "SQ". Іван Дмитрович Сірко (нар. близько 1610 р. - пом. 1680 р.) - кошовий отаман Запорізької Січі. За період перебування на посаді отамана провів 54 великі і малі битви, при цьому жодного разу не залишився переможеним. Прийняв участь у повстанні Богдана Хмельницького, в походах проти Туреччини і кримських татар. У 1654 р., будучи полковником, не захотів присягнути російському цареві і пішов у Запоріжжі, але вже у 1659 р. виступив на боці російського царя проти польського короля. В 1658-1660 рр. - вінницький полковник (за іншими даними, у 1659 р. - полковник Кальницького полку). У 1659 р. за дорученням гетьмана Безпалого здійснив рейд на ногайські улуси. Цей рейд змусив кримського хана Мехмеда IV Гірея піти з України. З 1663 р. протягом 12 років обирався кошовим отаманом Запорізької Січі.

У 1660, 1664-1665, 1667-1668 рр. - полковник Харківського слобідського козацького полку. У 1667 р. здійснив похід на Кафу, взявши місто і спаливши його. У 1676 р. І.Сірка підписав листа запорожців до турецького султана Мехмета IV (зображений на картині Іллі Рєпіна).

Зараз ведеться масштабна реокнструкція площі Конституції. Будуть реконструйовані фасади всіх будинків, прилеглих до площі, оновлене покриття проїжджої частини, тротуари викладуть плиткою, а на зупинках громадського транспорту встановлять павільйони і додаткові лавки. Буде оновлене зовнішнє освітлення, інженерні мережі та зливова каналізація. Гармати і танки часів війни, які розташовані на площі, встановили на новому місці - з іншого боку Історичного музею, а на спеціальному газоні виставлять скіфських баб, які зараз знаходяться на задньому дворі музею.

23 травня 2011 р. у ході громадських слухань було схвалене рішення прибрати з пл. Конституції монумент на честь проголошення радянської влади. Монумент перенесуть на майданчик Палацу культури ХТЗ, а на звільненому місці планується звести монумент Незалежності України. В основі монумента - скульптура богині Ніки - символу відродження і перемоги.

В ході реконструкції будівлі Історичного музею на пл. Конституції до нього прибудують скляний кубічний фасад з головним входом в будівлю. Фасад буде виходити на пл.Конституції. Саму будівлю музею пофарбують у білий, золотистий і зелений кольори, щоб музей гармонійно виглядав з оточуючими його будинками.