"Якщо уряд відмовиться скасувати нові ціни на газ для населення, наші акції протесту будуть більш масштабними", - заявив 21 липня голова об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко, коментуючи причини проведення попереджувальних мітингів Федерації профспілок України по всій країні.

За його словами, мітинги відбудуться 22 липня у всіх обласних центрах. "Федерація профспілок України вимагає від уряду скасувати постанову Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) від 13 липня, згідно якої з серпня в півтора рази підвищується ціна на газ для населення. Адже підвищення, яке може спричинити і збільшення вартості житлово-комунальних послуг, відбувається в умовах, коли 70% працюючих громадян отримує зарплату на рівні прожиткового мінімуму, а новий механізм надання субсидій ще не затверджено", - відзначив С. Тесленко.

За його слова, НКРЕ, приймаючи рішення про підвищення вартості газу, порушило четвертий абзац п. 4.9 Генеральної угоди між Федерацією профспілок та Кабміном, згідно якого уряд зобов'язаний погоджувати з Федерацією підвищення цін на газ, електроенергію і т.д. "Оскільки цього не було, то профспілки звернуться до адміністративного господарського суду та прокуратури з наміром оскаржити неправомірне рішення. НКРЕ має сміливість заявити, що не підписувала з Федерацією ніякої угоди. Але ж вона ж підпорядковується Кабміну, вона є його структурним підрозділом, тому Генеральна угода повною мірою поширюється і на неї!" - Підкреслив С. Тесленко.

За словами голови об'єднання профспілок у Харківській області, 22 липня в Харкові в попереджувальному мітингу візьмуть участь близько 2,5 тис. осіб. Окрім представників профспілок, в акції братимуть участь облорганізація Соціалістичної партії України та обласна громадська організація Всеукраїнської громадської організації "Захист дітей війни".

"На акції буде спекотно, тому ми рекомендували всім учасникам взяти з собою парасолі, воду для пиття і навіть для обливання", - повідомив С. Тесленко.

Довідка "SQ". НКРЕ з 1 серпня підвищила роздрібні ціни на природний газ для населення в середньому на 50%. Ціна на газ для абонентів, що споживають не більш 2,5 тис.куб.м на рік при наявності лічильника, зросте з 483,6 грн. за 1 тис.куб.м до 725,4 грн., за відсутності лічильника - з 531,6 грн. до 798 грн. Для абонентів, що споживають не більше 6 тис.куб.м на рік, - відповідно з 732 грн. до 1098 грн. і з 805,2 грн. до 1207,8 грн., для абонентів, що споживають не більше 12 тис.куб.м на рік, - з 1498,8 грн грн. до 2248,2 грн. і з 1648,2 грн. до 2473,2 грн., для абонентів, що споживають більше 12 тис.куб.м на рік, - з 1790,4 грн. до 2685,6 грн. і з 1968,6 грн. до 2954,1 грн.