"Результати явки на тести Зовнішнього незалежного оцінювання знань показали, що процедуру реєстрації потрібно зробити більш вимогливою, щоб вона дисциплінувала абітурієнтів", - заявив 20 червня журналістам директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко. За його словами, найбільша неявка була на тести з російської мови - на них не з'явилося 35% зареєстрованих. На українську мову неявка склала 12%.

Як зазначив О.Сидоренко, зараз ВНЗ крім двох обов'язкових можуть вказувати більше третіми тестових предметів (у результаті для вступу до вишу потрібні результати за трьома тестами - "SQ"). Якщо абітурієнт після здачі трьох тестів бачить, що потрібні для вступу до конкретного ВНЗ тести він здав добре, то йому немає сенсу йти здавати інші, якщо він зареєструвався на кілька тестів. "Однак ми готуємося, наймаємо персонал, знімаємо приміщення. Тому ми будемо пропонувати, щоб враховувався середній бал ЗНО. Також хотілося б, щоб реєстрацію на ЗНО зробили за якусь символічну плату", - зазначив О.Сидоренко.

Довідка "SQ". Зовнішнє незалежне оцінювання проходить в Україні з 2 до 24 червня. Абітурієнти вже здали тести з української мови та літератури, з іноземних мов, математики, російської мови, біології, історії України та фізики. Залишилося здати з географії та хімії.

На тестування з російської мови з 277 зареєстрованих на з'явилося 96 абітурієнтів (явка 65,3%). Тестування з української мови та літератури пройшли 12 тис. 213 абітурієнтів з 13 тис. 912 зареєстрованих (явка - 88%), на тест з історії України не з'явилося 1 тис. 452 осіб (явка - 86%).

У Харківській області в 2011 р. для участі в зовнішньому незалежному тестуванні зареєструвалося 14 тис. 404 абітурієнти.