На персональних сторінках абітурієнтів на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) 21 червня розміщена офіційна інформація про отримані абітурієнтами результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури.

Як повідомив журналістам керівник Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, всі результати тестування будуть опубліковані тільки 5 липня. Затримка пов'язана, зокрема, з тим, що в червні пройде додаткова сесія тестування для тих, хто з різних поважних причин не зміг узяти участь в основній сесії.

Як повідомив О.Сидоренко, приймальні комісії ВНЗ почнуть працювати вже 1 липня, тобто раніше повного опублікування результатів тестування. Незважаючи на це, приймальним комісіям знайдеться робота, тому що частина абітурієнтів буде користуватися результатами торішнього тестування, будуть приходити випускники технікумів. "Завдяки тому, що ВНЗ почнуть приймати студентів раніше, вдасться уникнути черг у перші дні прийому документів, які були в минулі роки", - зазначив О.Сидоренко.

Як нагадав Український центр оцінювання, абітурієнт має право на подачу апеляційної заяви в разі незгоди з результатами зовнішнього незалежного оцінювання з предмету (зразок апеляційної заяви розміщено на сайті центру). Апеляційні заяви необхідно надсилати поштою протягом трьох днів з моменту офіційного оголошення результатів за адресою: Київ, вул. Чорновола, 24 (з позначкою "Апеляційна комісія Українського центру оцінювання якості освіти"). Розгляд апеляційних заяв буде здійснюватися комісією, як правило, протягом десяти днів з дня їх надходження. Інформація про час і місце засідання апеляційної комісії та списки абітурієнтів, заяви яких будуть розглядатися, будуть розміщуватися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти напередодні засідання.

Довідка "SQ". Зовнішнє незалежне оцінювання проходить в Україні з 2 до 24 червня. Вже пройшло тестування з української мови та літератури, з іноземних мов, математики, російської мови, біології, історії України та фізики. Залишилось написати тести з географії та хімії.

За даними Харківського центру оцінювання, пункти тестування були організовані в 49 школах та 17 ВНЗ I-IV рівнів акредитації. Для проведення ЗНО було залучено понад 3,7 тис. педпрацівників.

Додаткова сесія ЗНО пройде з 27 червня до 5 липня. На участь у додатковій сесії до регламентної комісії центру надійшло 218 заяв абітурієнтів, з них задоволено 186.