Харьковские троллейбусы и трамваи не вышли на маршрутыЛюди, що працюють у харківському "Міськелектротрансі", доведені до відчаю. Вони вимагають погасити заборгованість із зарплати за 4 місяці, яка становить близько 22,4 млн.грн. (без відрахувань до фондів та податків - ред.) Саме тому в місті 20 грудня зупинилися трамваї та тролейбуси. Про це заявила "SQ" голова профкому ХКП "Міськелектротранс" Людмила Захарченко.

За її словами, на 9.20 ніякої реакції влади на стихійну зупинку міського електротранспорту не було. Про важку ситуацію на підприємстві, зазначила Л.Захарченко, сповіщені Департамент транспорту та зв'язку Харківської міськради, Об'єднання профспілок Харківської області, обком профспілки працівників житлово-комунального господарства. 2 грудня "Міськелектротранс" надіслав листа харківському міському голові Геннадію Кернесу, 16 грудня - президенту України Віктору Януковичу. "Водії мають намір стояти доти, доки не погасять борги", - зазначила Л.Захарченко.

Вона розповіла, що претензій до директора підприємства у працівників немає, оскільки вони знають, що зароблені підприємством гроші він пропорційно спрямовував на виплату зарплати та оплату комунальних послуг, придбання запчастин. Але при місячному фонді заробітної плати в 10,8 млн.грн. підприємство в змозі заробити 5 млн.грн. Проблему можна було б вирішити, якби держава в грошовому еквіваленті компенсувала оплату проїзду пільгового контингенту. Заборгованість за цією статтею на сьогодні складає 205 млн.грн., зазначила Л.Захарченко.

Як розповіла "SQ" одна з інженерів "Міськелектротрансу", сьогодні до працівників, які вимагають свою зарплату, поки ніхто не прийшов. "Приходила тільки міліція перевірити, чи немає заворушень на підприємстві. Але всі наші працівники вийшли вчасно, в тому числі ті, хто мають виїжджати на маршрути о 4 годині ранку. Диспетчери всіх водіїв і кондукторів відзначили в маршрутних листах, водії пройшли передрейсовий медогляд, вийшли слюсарі. Всі чекають, що на нас нарешті звернуть увагу", - зазначила співробітниця "Міськелектротрансу". У багатьох співробітників підприємства по 2-3 дітей, є родини, де в "Міськелектротрансі" працюють і чоловік, і дружина, і в них просто немає можливості вижити, прогодувати сім'ю. "Багато доведені до краю - вдома хоч не з'являйся. Слюсарям виплатили частину серпневої зарплати. Але це копійки. Водії нічого не отримали. Ми сподівалися, що нам щось виплатять перед виборами. Тепер сподіваємося, що може щось отримаємо хоч перед святами - який Новий рік, коли в сім'ї нема за що купити хліба?", - зазначила інженер.