Роганський полігон твердих побутових відходів досі не закритий. Про це 20 листопада повідомив журналістам перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. У той же час уже підібрані три майданчики в Харківському районі, де можуть створити полігон замість Роганського.

"Питання Роганського полігону потрібно вирішувати комплексно. Наприклад, можна розширити Дергачівський полігон, який теоретично може покрити потреби всього міста з вивезення твердих побутових відходів", - зазначив Дулуб.

Крім того, віце-губернатор підкреслив, що потреба ще в одному полігоні може відпасти, якщо в регіоні буде побудований сміттєпереробний завод.

Довідка "SQ". У 2010 р. вийшов припис Генеральної прокуратури України про закриття Роганського полігону у зв'язку з розширенням Міжнародного аеропорту "Харків". Головною причиною закриття полігону є вимоги щодо безпеки польотів, оскільки Роганський полігон приваблює велику кількість птахів, які знаходяться в безпосередній близькості від зльоту і посадки літаків. Роганський полігон мали закрити до кінця 2010 р., проте цього не сталося.

У серпні 2011 р. голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін повідомив, що Роганський полігон закриють до кінця 2011 р. "Ми люди законослухняні, виконаємо припис наглядового органу (прокуратури - "SQ")", - підкреслив Добкін. Тоді ж було зазначено, що закриття Роганського полігону не відіб'ється на ситуації з вивезенням сміття з Харкова і з усім навантаженням сміття впорається Дергачівський полігон твердих побутових відходів. У підсумку Роганський полігон досі працює.

Щодня в місті утворюється близько 4 тис. кубометрів сміття. З них 2,3 - 2,4 кубометрів потрапляє на Дергачівський полігон ТПВ. Він був відкритий у 2005 р. З 2009 р. до січня 2012 р. будувалася друга черга Дергачівського полігону. При будівництві другої черги була застосована геомембрана, яка дозволить збирати опади у фільтраційні ємності. Очікується, що полігон буде заповнюватися ще близько 10 років.

Словенська компанія "RIKO doo" (Любляна) та Харківська міськрада 12 жовтня 2011 р. у Харкові підписали меморандум про співпрацю, відповідно до якого буде побудований сміттєпереробний завод. Терміни реалізації проекту - 2012-2013 рр.

Кабінет міністрів розпорядженням № 919-р від 19 листопада виділив Міністерству екології та природних ресурсів 21 млн. 297 тис.грн. для розробки проектно-кошторисної документації будівництва комплексу з переробки побутових відходів у м.Дергачі Харківської області. Об'єкт планується побудувати у 2013-2014 рр. Комплекс буде оснащений системою збору та утилізації газу, утвореного на полігоні, і виробництва електричної енергії.