Етнографічне свято "Олексіївська фортеця" пройде в Первомайському районі Харківської області 25 та 26 червня. Захід присвячений 280-річчю від дня заснування Української оборонної лінії. Свято відбудеться вперше за підтримки голови Первомайської райдержадміністрації Віктора Намчука, голови Первомайського райради Андрія Біди і первомайського міського голови Сергія Теплицького. Як повідомив 20 червня журналістам В.Намчук, на святі відбудуться реконструкції боїв середньовіччя і бойові змагання. У них візьмуть участь лицарі (70 осіб) З Білорусі, Молдови, Росії та різних міст України. Переможці турнірів отримають грошові призи. За словами В.Намчука, глядачі зможуть спостерігати не тільки за битвами лицарів, а й за їхнім побутом.

Провідний спеціаліст відділу культури Первомайської райдержадміністрації Оксана Нетичук повідомила, що в концертній програмі свята візьмуть участь творчі колективи та виконавці Первомайщини та Харкова. Також відбудеться виставка-продаж робіт народної творчості. Свої експозиції представлять підприємства Первомайського району. Відвідувачі зможуть взяти-участь у різних майстер-класах, зокрема, з вишивки, виготовлення віників. Ввечері та вночі пройде дискотека за участю діджеїв України та Росії.

За словами В.Намчука, свято організовується за спонсорські кошти. Його планується зробити щорічним, але щороку змінюватиметься тема. Наступного року В.Намчук хоче присвятити свято козакам.

Довідка "SQ". Програма свята:
25 червня
16.00 - урочисте відкриття свята;
16.30 - лицарські бої;
17.00 - виставка-продаж робіт народної творчості;
18.00 - лицарські бої;
20.00 - концерт;
21.00 - дискотека.

26 червня
16.00 - лицарські бої;
17.00 - концерт;
18.00 - лицарські бої;
21.00 - дискотека.

Українська оборонна лінія - це військово-інженерна система безперервних земляних оборонних укріплень, які копіюють рельєф місцевості, яка була призначена для захисту степової зони півдня Росії від набігів кримських татар у XVIII ст. і переходу від пасивної до активної оборонної тактики.

Одна з фортець Української лінії - фортеця Святого Олексія (Олексіївська фортеця). Розташована на рівній, відкритій місцевості, на схід - витік р. Береки. Перша назва Берецька (Беретська), 1738 р. перейменована. Фортеця земляна, майже квадратна в плані, чотирибастіонна. Висота валів фортеці - більше 5 м. Площа кріпосного двору - понад 1,5 га. Пам'ятник добре зберігся, дає чітке уявлення про форму та розміри земляного зміцнення першої третини XVIII ст. Перші відомості про Олексіївську фортецю відносяться до 1730 р., це була одна з перших фортець, побудованих у 1730 - 1736 рр. Фортеця розташована на одній з найбільш небезпечних ділянок, тому її гарнізон був дещо більше, ніж в інших фортецях.

Фортеця знаходиться в 4-х км від Первомайського, біля автодороги Первомайський-Балаклея, на околиці с. Олексіївка.