"У харківському Лісопарку можуть з'явитися прогулянкові велосипедні доріжки", - заявив "SQ" архітектор-містобудівник, член Харківської федерації велосипедистів Сергій Козлов. За його словами, відділ екології Харківської міськради звернувся до Федерації велосипедистів Харківської області розробити відповідний проект і внести пропозиції з розміщення велодоріжок у Лісопарку. "Ми виконали доручення відділу екології, проект готовий, залишилося тільки його реалізувати", - зазначив активіст велоруху.

Також С.Козлов повідомив, що у федерації велосипедистів він очолює відділення, яке займається саме велосипедними доріжками. "Тема велодоріжок у Харкові піднята вже давно, і на сьогодні в ній спостерігаються деякі зрушення. Зокрема, не так давно з цього приводу мер Харкова Геннадій Кернес провів нараду, де були присутні представники Федерації велосипедистів, співробітники департаменту містобудування та архітектури Харківської міськради, представники ДАІ. Міська влада в цілому схвалила ідею створення велодоріжок. Але до реалізації ще далеко. Зараз архітектори районів займаються питанням організації велодоріжок у Харкові", - зазначив С.Козлов.

За його словами, навіть у радянські часи, коли проектували всі дороги, були закладені і велодоріжки. На документах вони всі є, але в наявності - немає. "Державні будівельні норми пункт 2.25 "Вулиці та дороги населених пунктів" передбачають, що якщо дорогою проїжджає більше 50 велосипедистів за годину-пік, то з'являється підстава обладнати на ній велодоріжку. Тому зараз ми збираємо дані, намагаємося зрозуміти, скільки в Харкові велосипедистів, скільки з них користується велосипедом як видом транспорту для дозвілля чи для своїх ділових поїздок, і де в Харкові сьогодні зможуть проїхати більше 50 велосипедистів за годину-пік", - підкреслив С.Козлов.

Він повідомив, що Федерація велосипедистів провела соцопитування у себе на сайті, завдяки якому підрахована приблизна інтенсивність велосипедного руху в Харкові. Згідно з підрахунками, вулиці або населені пункти, де найчастіше їздять велосипедисти, - це Білгородське шосе, частина вулиці Сумської (від парку ім.Горького і вище),сел.П'ятихатки, с.Жуковського, Московський проспект (район Нових будинків), проспект Леніна (в районі Саржиного Яру), вул.Геероїв праці. "За цими даними ми склали карту, на основі якої будуємо взаємодіяти з міською владою", - додав С.Козлов.

За його словами, поки найближчим часом велосипедна доріжка з'явиться на пр.Гагаріна, який реконструюється до Євро-2012. "Є проект 2004 року, згідно з яким велодоріжка повинна була з'явитися вздовж Білгородського шосе. Однак він досі не реалізований", - підкреслив член Федерації велосипедистів.