Настоятель монастиря св. Анастасії Узорішительниці (що знаходиться поблизу Салоніків, Греція) архімандрит Герман разом з делегацією волоських священнослужителів 19 травня відвідали Качанівську жіночу виправну колонію (№ 54) в Харкові. Вони привезли мощі святої Анастасії Узорішительниці, яка вважається покровителькою всіх тих, хто знаходиться в ув'язненні і працює в пенітенціарних закладах. Як повідомив сайт Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області, біля храму при колонії відбувся молебень та вшанування мощей великомучениці засудженими та персоналом установи.

Батько Герман вручив засудженим, працівникам колонії та співробітникам територіального управління кілька мініатюрних іконок. В урочистостях взяли участь 213 засуджених.

Мощі великомучениці Анастасії в Україні привезли з благословення патріарха Константинопольського Варфоломія на прохання предстоятеля Української православної церкви (УПЦ, Московський патріархат) митрополита Володимира. Одним з ініціаторів того, щоб мощі святої були представлені і в кримінально-виконавчих установах, був начальник Синодального відділу УПЦ у справах душпастирської опіки пенітенціарної системи священик Віктор Яценко.

Довідка "SQ". Як свідчать християнські оповіді, свята великомучениця Анастасія Узорішительниця постраждала під час правління римського імператора Діоклетіана. У в'язницях Риму в той час перебувало багато ув'язнених християн. У злиденному одязі Анастасія таємно відвідувала в'язнів: вмивала і годувала хворих, нездатних рухатися, перев'язувала рани, втішала їх, усі свої кошти витратила на допомогу нужденним. Коли імператору стало про це відомо, її схопили і наказали стратити. Близько 304 р. Анастасію розтягнули над багаттям між чотирма стовпами і спалили. Над її труною була побудована церква. За подвиги людинолюбства Анастасію назвали Узорішительницею - та, що полегшує кайдани.